Ciasta,  Ciasta z owocami,  Desery,  SŁODKIE,  Słodycze z warzywami

Rabarbar z budyniem pod kruszonką

Przejdź do przepisu

Kiedy trwa sezon na rabarbar, warto się nim nacieszyć, bo czas ten nie trwa zbyt długo, a jego smak jest wyjątkowy. Idealnie pasuje do wielu ciast i deserów, a ze względu na kwaskowy smak, wymaga sporego dodatku cukru. Gotowe ciasto z rabarbarem zazwyczaj posypuje się cukrem pudrem lub kruszonką. A co, gdyby zrobić ciasto …. bez ciasta? Tylko same owoce pod kruszonką? Oto crumble z rabarbarem i budyniem.

Rabarbar z budyniem pod kruszonką

A że budyń waniliowy idealnie pasuje do musu rabarbarowego, nie możemy go pominąć. Tym sposobem uzyskamy deser prawie fit ( oszczędzamy kalorie na braku spodu 😉 ). Ten przepis można wykorzystać też z innymi kwaśnymi owocami, ale rabarbar z budyniem pod kruszonką, to po prostu must have wiosną czy latem. Cudownie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. A jak chcesz mieć wersję lux, dodaj jeszcze kulkę lodów waniliowych.

Masz ochotę na inne ciasto z rabarbarem? Tutaj znajdziesz przepis Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Smacznego!!!

Rabarbar z budyniem pod kruszonką

Pyszny wiosenny deser, który zrobisz błyskawicznie
Danie deser
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
czas całkowity 30 minutes
Porcje 1 sztuka

Wyposażenie

  • Forma do zapiekania 23 cm Ø

Składniki

  • 500 g rabarbaru malinowego
  • 40 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Budyń

  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka

Kruszonka

  • 100 g mąki krupczatki
  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • mięta do dekoracji

Instrukcja

Rabarbar

  • Umyj rabarbar i pokrój na kawałki 1 cm
  • W garnuszku rozpuść masło i wsyp oba cukry
  • Wrzuć pokrojony rabarbar i duś, aż puści sok 5-7 min na niedużym grzaniu
  • Równomiernie posyp mąką ziemniaczaną i szybko wymieszaj
  • Wyłóż na dno formy do zapiekania

Budyń

  • Ugotuj budyń zgodnie z zaleceniami producenta
  • Wylej budyń na rabarbar

Kruszonka

  • Mąkę rozetrzyj w palcach razem z masłem w temperaturze pokojowej
  • Dodaj oba cukry i rozetrzyj. Ciasto powinno przypominać piasek
  • Kruszonkę można zrobić wcześniej i zamrozić, a potem zetrzeć na grubych oczkach bezpośrednio na budyń

Wykończenie

  • Zapiekaj rabarbar w temperaturze 180 ° C przez 15 minut do zazłocenia kruszonki
  • Podawać na gorąco lub zimno, udekorowaną listkiem mięty

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating