
Rabarbar z budyniem pod kruszonką
Kiedy trwa sezon na rabarbar, warto się nim nacieszyć, bo czas ten nie trwa zbyt długo, a jego smak jest wyjątkowy. Idealnie pasuje do wielu ciast i deserów, a ze względu na kwaskowy smak, wymaga sporego dodatku cukru. Gotowe ciasto z rabarbarem zazwyczaj posypuje się cukrem pudrem lub kruszonką. A co, gdyby zrobić ciasto …. bez ciasta? Tylko same owoce pod kruszonką? Oto crumble z rabarbarem i budyniem.

A że budyń waniliowy idealnie pasuje do musu rabarbarowego, nie możemy go pominąć. Tym sposobem uzyskamy deser prawie fit ( oszczędzamy kalorie na braku spodu 😉 ). Ten przepis można wykorzystać też z innymi kwaśnymi owocami, ale rabarbar z budyniem pod kruszonką, to po prostu must have wiosną czy latem. Cudownie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. A jak chcesz mieć wersję lux, dodaj jeszcze kulkę lodów waniliowych.
Masz ochotę na inne ciasto z rabarbarem? Tutaj znajdziesz przepis Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Smacznego!!!
Rabarbar z budyniem pod kruszonką
Wyposażenie
- Forma do zapiekania 23 cm Ø
Składniki
- 500 g rabarbaru malinowego
- 40 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Budyń
- 1 op. budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
Kruszonka
- 100 g mąki krupczatki
- 80 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- mięta do dekoracji
Instrukcja
Rabarbar
- Umyj rabarbar i pokrój na kawałki 1 cm
- W garnuszku rozpuść masło i wsyp oba cukry
- Wrzuć pokrojony rabarbar i duś, aż puści sok 5-7 min na niedużym grzaniu
- Równomiernie posyp mąką ziemniaczaną i szybko wymieszaj
- Wyłóż na dno formy do zapiekania
Budyń
- Ugotuj budyń zgodnie z zaleceniami producenta
- Wylej budyń na rabarbar
Kruszonka
- Mąkę rozetrzyj w palcach razem z masłem w temperaturze pokojowej
- Dodaj oba cukry i rozetrzyj. Ciasto powinno przypominać piasek
- Kruszonkę można zrobić wcześniej i zamrozić, a potem zetrzeć na grubych oczkach bezpośrednio na budyń
Wykończenie
- Zapiekaj rabarbar w temperaturze 180 ° C przez 15 minut do zazłocenia kruszonki
- Podawać na gorąco lub zimno, udekorowaną listkiem mięty

