
Truskawkowa panna cotta
Wiosenny, pyszny i delikatny włoski deser. W wersji oryginalnej jest waniliowy, a ja zrobiłam truskawkowy. Połączenie tych smakowitych owoców ze śmietanką kremówką to absolutne szaleństwo dla kubeczków smakowych. Tak jak bita śmietana z truskawkami. Kto jej nie lubi?!!!

Do zestalenia kremu użyta jest żelatyna. Dobrze ubita masa jest pełna pęcherzyków powietrza, co czyni ją wyjątkowo lekką i puszystą. Gdy przychodzi sezon na truskawki, po prostu musisz ją zrobić. A poza sezonem spokojnie możesz użyć mrożonych. Będą znacznie lepsze niż plastikowe szklarniowe. Jeżeli zamiast cukru użyjesz np. ksylitolu, to możesz jeść truskawkową panna cottę bez wyrzutów sumienia.
Lubisz truskawki? Koniecznie spróbuj Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
Smacznego!!!
Truskawkowa panna cotta
Wyposażenie
- Blender
Składniki
- 450-500 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 250 ml zimnej śmietanki kremówki
- 15 g żelatyny i woda do jej namoczenia
- 3 łyżki cukru pudru lub innego słodziwa
- 1-3 łyżki soku z cytryny opcjonalnie
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- sok truskawkowy, 8 listków mięty i świeże truskawki do dekoracji
Instrukcja
- Namocz żelatynę w niedużej ilości zimnej wody
- Truskawki zagotuj i zblenduj z cukrem i sokiem z cytryny
- Do gorących truskawek wrzuć żelatynę i dokładnie rozmieszaj do jej rozpuszczenia, odstaw do ostudzenia
- Kremówkę ubij na sztywno
- Dodawaj po łyżce bitej smietany do ostudzonych, ale nie ściętych truskawek, ciągle blendując
- Masa powinna mieć pęcherzyki powietrza
- Rozlej masę do 8 naczynek i wstaw do lodówki na około 2 godziny
- Gdy zastygną, wyjmij z lodówki i zanurz na chwilkę we wrzątku
- Talerzyki polej sosem truskawkowym i odwracając naczynko wyłóż panna cottę
- Udekoruj świeżymi truskawkami i miętą
Notatki

