
Tarta ze szparagami na cieście francuskim
Są takie warzywa, na które czeka się cały rok. Należą do nich szparagi, które przychodzą razem z wiosną. I wtedy rusza obfitość różnych przepisów, bo trzeba się nimi nacieszyć, póki sezon trwa. Niniejszym przepisem rozpoczynam szparagowe szaleństwo.

Tarta ze szparagami na cieście francuskim jest świetna jako obiad, kolacja czy przekąska, gdyż smakuje wspaniale zarówno na ciepło jak i na zimno. (Niektórzy uważają, że tarta to tylko na słodko, a na słono to quiche, ale ja stosuję tę nazwę wymiennie).
Przepis należy traktować bardziej jako inspirację niż ścisłą receptę, bo poszczególne składniki można stosować wymiennie. Zamiast jogurtu możemy użyć śmietany czy śmietanki, a także przyprawy zastosować za każdym razem inne. Zawsze musi być jedynie czosnek, bo on robi robotę. Przepis na sos można wykorzystać też do zapiekania innych warzyw, świetny będzie np. szpinak czy cukinia. Ostrożnie tylko z warzywami, które zawierają dużo wody! Należy ją odcisnąć, bo inaczej wszystko nam się rozpłynie. Przypominam sobie taką porażkę kulinarną, w dodatku w obliczu gości. Nie odcisnęłam wody z cukinii i sos wcale się nie zestalił, ciasto namokło i generalnie tarta poszła do kosza :-)( Także jeśli wpadniesz na pomysł, żeby dodać pomidory, to użyj raczej tych malutkich.) Tak się niestety czasem zdarza, ale na szczęście ze szparagami nam to nie grozi. Udanych i pysznych tart 🙂
Zupa krem ze szparagów też ci na pewno posmakuje.
Smacznego!!!
Tarta ze szparagami na cieście francuskim
Wyposażenie
- froma do tarty
Składniki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki serka naturalnego opcjonalnie ziołowy czy czosnkowy
- sól, pieprz
- ciasto francuskie
- 4 plastry sera żółtego opcjonalnie może być ser tarty
- rukola do posypania
Instrukcja
- Utnij końcówki szparagów i obierz z łykowatej skórki
- Do miski wlej jogurt i wbij jajka
- Wciśnij ząbek czosnku i dodaj serek
- Przypraw i dokładnie rozmieszaj trzepaczką
- Ciasto francuskie dopasuj do formy i ponakłuwaj dno widelcem
- Ułóż plasteki sera i wylej sos jogurtowo- jajeczny
- Na wierzchu poukładaj szparagi
- Piecz 20 min w temperaturze 210°C
- Gdy tarta troszkę przestygnie, posyp rukolą, ale tuż przed podaniem
Notatki

