
Makaron w sosie śmietankowym z brokułem łodygowym
Gdy zobaczyłam na straganie brokuły łodygowe, pomysł na szybki obiad urodził się w mojej głowie od razu. Warzywo to charakteryzuje się o wiele delikatniejszym smakiem, niż jego tradycyjny kuzyn. Świetnie smakuje nawet bez żadnych dodatków, tylko z odrobiną soli i masła. Tym razem jednak głód zaglądał w oczy, potrzebne więc było konkretne danie obiadowe. W dodatku nie dysponowałam zbyt dużą ilością czasu, więc moim wyborem stał się oczywiście makaron. Do niego ugotowałam sos śmietankowy, do którego dorzuciłam, od dłuższego czasu zalegające w lodówce, serki topione. Odrobina usmażonej cebulki lekko podkręca smak, a pieprz cytrynowy nadaje nie tylko ostrości, ale również ciekawszego koloru.

Brokuły ugotowałam na parze ( zawsze tak gotuję warzywa) i położyłam po prostu obok wymieszanego z sosem makaronu. Jakie to było pyszne! Jeśli masz w domu kogoś, kto zdecydowanie nie chce zrezygnować z mięsa, możesz usmażyć kawałek piersi z kurczaka i również polać ją sosem. I wtedy wszyscy będą zadowoleni.
A może masz ochotę na inne danie z makaronem? Tutaj znajdziesz przepis na Makaron ze szpinakiem i łososiem
Smacznego!!!
Makaron w sosie śmietankowym z brokułem łodygowym
Wyposażenie
- Garnek do gotowania na parze
- Blender
Składniki
- 100 g gałązek brokuła łodygowego
- 2 serki topione
- 50 ml śmietanki 36%
- 70 g suchego makaronu tagliatele
- pieprz cytrynowy, płatki chili, sól
- 1/2 cebuli
- oliwa
Instrukcja
- Ugotuj makaron wg. wskazań producenta
- Brokuły ugotuj na parze al'dente
- Cebulkę posiekaj drobno i przesmaż na odrobinie oliwy
- Zalej śmietanką i wrzuć dwa serki topione. Smaż do rozpuszczenia serków. Gdy masa jest za gęsta, rozrzedź wodą od makaronu
- Przypraw pieprzem cytrynowym, który nada sosowi lekko żółty odcień
- Jeśli chcesz uzyskać gładki sos, zblenduj go
- Ugotowany makaron wrzuć do sosu i dokładnie wymieszaj
- Wyłóż na talerz i posyp płatkami chili. Obok ułóż gałązki brokułu, udekoruj listkami bazylii
Notatki

