Ciasta,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wielkanoc

Majonezowa babka cytrynowa

Przejdź do przepisu

Pamiętam, że bardzo się zdziwiłam kiedyś, gdy usłyszałam, że można zrobić ciasto na majonezie. Zupełnie nie kojarzyłam tego sosu ze słodkimi wypiekami. A jednak! Majonezowa babka wychodzi delikatna i puszysta, coś jak połączenie biszkoptu z babką piaskową. Środek jest mięciutki i wilgotny, a wierzch przypieka się ładnie i jest dosyć chrupiący.

Majonezowa babka cytrynowa

W dodatku potrzebujesz zaledwie 10 minut, by ją przygotować. Do aromatyzowania ciasta możesz użyć zarówno skórki z cytryny jak i wanilii czy skórki pomarańczowej, wtedy za każdym razem będzie smakowała odrobinę inaczej, ale zawsze pysznie. Po prostu musisz wypróbować ten przepis!

A jak lubisz kolory, to tu znajdziesz ciekawy przepis Zielona babka z cytrynowym lukrem

Smacznego!!!

Majonezowa babka cytrynowa

Ciasto, które zrobisz w 10 min
Danie deser
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 35 minutes
czas całkowity 45 minutes
Porcje 1 sztuka

Wyposażenie

  • Blender
  • Forma do babki z kominem o Ø23 cm

Składniki

  • 80 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 140 g majonezu
  • 120 g cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do wysypania formy

Instrukcja

  • Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia
  • Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę
  • Dodaj majonez i skórkę z cytryny i zmiksuj na gładko
  • Dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia składników
  • Formę do ciasta wysmaruj masłem lub olejem i wysyp bułką tartą
  • Ciasto wlej do formy i piecz w temperaturze 180° C przez 35 min
  • Upieczoną babkę studź na kratce. Gdy ostygnie, posyp cukrem pudrem.

Notatki

Zamiast skórki z cytryny można też użyć wanilii lub skórki pomarańczowej, też będzie pysznie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating