Fit słodycze,  Napoje,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Zielone smoothie z selera i awokado

Przejdź do przepisu

Według medycyny chińskiej wiosna to czas oczyszczania i regeneracji wątroby. Sprzyja temu jedzenie wszystkiego, co zielone. Narząd ten uwielbia zielony kolor, a także kwaśny i gorzki smak. Po okresie zimowym jesteśmy trochę wyjałowieni z witamin i minerałów. To powoduje, że warto przeprowadzić wiosenny detox i akcję nasycania organizmu niezbędnymi do życia związkami. Idealnie nadaje się do tego zielone smoothie, które jest po prostu witaminową bombą. Jest to mieszanka soków warzywnych i owocowych, często rozcieńczona wodą. Wysoka odżywczość ( duża ilość witamin i minerałów na metr kwadratowy 😉 ) kwalifikuje tego typu koktajl jako samodzielny posiłek. Warto spożywać je na pierwsze lub drugie śniadanie.

Zielone smoothie z selerem i awokado

Ilość przepisów na zielone smoothie jest chyba nieograniczona, za każdym razem możemy skomponować inną wersję. Do tego przepisu wracam jednak od wielu lat, bo wyjątkowo mi smakuje. Połączenie smaków jest wyjątkowe, awokado zapewnia uczucie sytości na długo. O ilości witamin, minerałów i błonnika nie muszę chyba wspominać. Spróbuj koniecznie.

Twoja wątroba polubi też na pewno Zupa szpinakowa

Smacznego!!!

Zielone smoothie z selera i awokado

Zielona bomba witaminowa
Danie drugie śniadanie, przekąska, śniadanie
Przygotowanie 5 minutes
czas całkowity 5 minutes
Porcje 2 porcje

Wyposażenie

  • Blender
  • Sokowirówka lub wyciskarka do soków

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • garść szpinaku
  • 1 cytryna
  • 1/2 dużego selera korzeniowego
  • 1 dojrzały banan

Instrukcja

  • Obierz selera i wyciśnij z niego sok
  • Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do soku z selera
  • Przekrój awokado i łyżką wybierz miąższ, dodaj do soków
  • Wrzuć garść szpinaku i banana
  • Wszystko zblenduj na gładką masę

Notatki

To smoothie jest bardzo gęste, raczej do zjedzenia łyżeczką. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, dodaj wody lub soku jabłkowego.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating