
Zielone smoothie z selera i awokado
Według medycyny chińskiej wiosna to czas oczyszczania i regeneracji wątroby. Sprzyja temu jedzenie wszystkiego, co zielone. Narząd ten uwielbia zielony kolor, a także kwaśny i gorzki smak. Po okresie zimowym jesteśmy trochę wyjałowieni z witamin i minerałów. To powoduje, że warto przeprowadzić wiosenny detox i akcję nasycania organizmu niezbędnymi do życia związkami. Idealnie nadaje się do tego zielone smoothie, które jest po prostu witaminową bombą. Jest to mieszanka soków warzywnych i owocowych, często rozcieńczona wodą. Wysoka odżywczość ( duża ilość witamin i minerałów na metr kwadratowy 😉 ) kwalifikuje tego typu koktajl jako samodzielny posiłek. Warto spożywać je na pierwsze lub drugie śniadanie.

Ilość przepisów na zielone smoothie jest chyba nieograniczona, za każdym razem możemy skomponować inną wersję. Do tego przepisu wracam jednak od wielu lat, bo wyjątkowo mi smakuje. Połączenie smaków jest wyjątkowe, awokado zapewnia uczucie sytości na długo. O ilości witamin, minerałów i błonnika nie muszę chyba wspominać. Spróbuj koniecznie.
Twoja wątroba polubi też na pewno Zupa szpinakowa
Smacznego!!!
Zielone smoothie z selera i awokado
Wyposażenie
- Blender
- Sokowirówka lub wyciskarka do soków
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- garść szpinaku
- 1 cytryna
- 1/2 dużego selera korzeniowego
- 1 dojrzały banan
Instrukcja
- Obierz selera i wyciśnij z niego sok
- Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do soku z selera
- Przekrój awokado i łyżką wybierz miąższ, dodaj do soków
- Wrzuć garść szpinaku i banana
- Wszystko zblenduj na gładką masę
Notatki

