Ciasta,  SŁODKIE,  Słodycze z warzywami

Zielona babka z cytrynowym lukrem

Przejdź do przepisu

Ten piękny kolor babka cytrynowa zawdzięcza dodatkowi szpinaku. Uwielbiam słodycze zawierające warzywa, bo jakoś mniej wyrzutów sumienia mam po ich zjedzeniu. Przecież taki kawałek ciasta, to prawie jak sałatka ;-). Szpinak kocham dodatkowo za jego piękny, szmaragdowy kolor. Nie martw się, w smaku nie jest wcale wyczuwalny, bo doskonale maskuje go dodatek soku i skórki z cytryny.

Zielona babka cytrynowa z lukrem

Taka babka będzie ozdobą każdego stołu, w przede wszystkim wielkanocnego. Musujące groszki, oprócz ozdoby, dodają także kwaśnego smaku. W wersji świątecznej nasączyłam ją cytrynowym ponchem, dzięki czemu długo zachowa świeżość. Można również upiec ją wcześniej, a ostatniego dnia tylko nasączyć i polukrować. Tylko trzeba będzie ją dobrze schować, żeby za wcześnie nie skusiła domowników 🙂

Z tego samego przepisu możesz też zrobić Babeczki leśny mech z cytrynową galaretką

Smacznego!!!

Zielona babka cytrynowa z lukrem

Piękny kolor tego ciasta zachęci każdego do jedzenia
Danie deser
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
czas całkowity 1 hour
Porcje 1 sztuka

Wyposażenie

  • Blender

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 11/2 szklanki mąki pszennej
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wrzątku

Ponch do nasączenia

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Dekoracja

  • Musujące groszki w różnych kolorach

Instrukcja

Ciasto

  • Zmiksuj szpinak z olejem, sokiem i skórką z cytryny
  • Ubij jaja z cukrem, dodaj do szpinaku
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy szpinakowo-jajecznej.
  • Wymieszaj obie masy i wlej do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
  • Piecz 40 minut w temperaturze 180°C

Ponch do nasączenia

  • Wymieszaj wszystkie składniki do rozpuszczenia cukru
  • Zrób na szczycie babki dziurki ( ja użyłam pałeczek do jedzenia) i wlewaj powoli ponch, aż do jego wyczerpania

Lukier

  • Utrzyj wszystkie składniki na gładki lukier
  • Polej jeszcze ciepłą babkę
  • Gdy lukier jest jeszcze mokry, udekoruj groszkami, żeby się dobrze przykleiły

Notatki

Taka babka będzie ozdobą świątecznego stołu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating