
Sałatka ze szpinakiem i surowymi pieczarkami
Może to wydawać się zaskakujące, ale pieczarki można jeść na surowo! Wspaniale smakują na bułeczce posmarowanej masełkiem i posypane odrobiną soli. A w tej sałatce robią świetną robotę. Jeśli odstawisz ją na godzinkę, to pieczarki przegryzą się w sosie. Drugim, bardzo ważnym składnikiem są prażone na suchej patelni pestki słonecznika. Zawsze to robię, bo po pierwsze poprawia to ich smak i zapach, a po drugie niszczy ewentualne pasożyty.

Trzecim, dziwnym składnikiem w tej sałatce są kwiaty forsycji. Nie dosyć, że są jadalne, to jeszcze zawierają rutynę, czyli związek wzmacniający naczynia krwionośne. A tych właściwości prozdrowotnych jest znacznie więcej. Warto więc na wiosnę oskubać jakiś krzak forsycji i posypać dowolną sałatkę. Będzie pięknie i zdrow 🙂
A może skorzystasz z tego przepisu? Sałatka z ananasem i selerem naciowym
Smacznego!!!
Sałatka ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 100 g surowych pieczarek
- 50 g pestek słonecznika
- kwiaty forsycji do dekoracji
- kiełki buraka do dekoracji
Sos musztardowy
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztrady francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki wody
Instrukcja
- Wsyp listki szpinaku do miski
- Pieczarki pokrój na plasterki i wrzuć na szpinak
- Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni na złoto
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu, żeby się dobrze zemulgowały
- Wsyp pestki na pieczarki i polej sosem
- Udekoruj kwiatkami forsycji
- Odstaw sałatkę do lodówki, żeby się "przegryzła" na godzinę
Notatki

