Mączne,  Przekąski,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wielkanoc

Babeczki brokułowe z zielonym kremem majonezowym

Przejdź do przepisu

Zielone babeczki zawsze pięknie wyglądają na stole. A co ciekawe, mogą być zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Swój kolor zawdzięczają zazwyczaj dodatkowi szpinaku, ale także inne zielone warzywa spełniają doskonale rolę koloryzującą.

Babeczki brokułowe z zielonym
kremem majonezowym

W moich babeczkach głównym bohaterem jest dziś brokuł. To bardzo zdrowe warzywo, powszechnie znane, ale zazwyczaj w postaci sałatki lub jarzynki do obiadu. Tymczasem babeczki brokułowe będą pyszną przystawką czy przekąską. W miniaturowej wersji zrobią wrażenie na imprezowym czy świątecznym stole. Zwłaszcza, że są ozdobione pięknym, zielonym majonezowym kremem, z którym żywo kontrastują kiełki buraka o fuksjowym kolorze. Ten krem, sam w sobie, jest tak pyszny, że doskonale sprawdzi się także jako dodatek do jaj, ryb czy burgerów.

A tu znajdziesz zielone babeczki na słodko Babeczki leśny mech z cytrynową galaretką

Smacznego!!!

Babeczki brokułowe z zielonym kremem majonezowym

Zaskakujące muffinki na wytrawnie
Danie kolacja, przekąska
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 25 minutes
czas całkowity 45 minutes
Porcje 12 sztuk

Wyposażenie

  • Blender

Składniki

Babeczki

  • 350 g brokuła
  • 2 jajka
  • 80 g gęstego majonezu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cebulki
  • szczypiorek opcjonalnie natka pietruszki, koperek
  • 50 g mrożonego groszku
  • 2 kostki szpinaku mrożonego
  • 20 g parmezanu
  • 12 kosteczek sera koziego lub fety
  • 1/3 łyżeczki soli

Krem majonezowy

  • 200 g groszku mrożonego
  • 4 kostki mrożonego szpinaku
  • 80 g gęstego majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Dekoracja

  • kiełki buraka lub inne, rzeżucha
  • bazylia

Instrukcja

Babeczki

  • Brokuły zetrzeć na tarce, wsypać do nich parmezan
  • Cebulkę i szczypiorek posiekać i dodać do brokułów, wymieszać
  • Wcisnąć dwa ząbki czosnku
  • Jajka wbić do kielicha blendera, wlać sok z cytryny, wrzucić rozmrożony szpinak i groszek, zblendować na gładką masę
  • Mąkę przesiać, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia
  • Połączyć suche składniki z mokrymi, dokładnie wymieszać
  • Rozkładać do foremek łyżką, do każdej wcisnąć po kosteczce twardego sera koziego
  • Piec w temperaturze 180°C przez 25 min
  • Odłożyć na kratkę do ostudzenia

Zielony krem majonezowy

  • Groszek oraz szpinak rozmrozić i odparować na patelni na odrobinie oleju, wystudzić
  • Dodać majonez oraz sok z cytryny i dokładnie zblendować na gładką masę. Schłodzić w lodówce.

Wykończenie

  • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdabiać babeczki krótko przed podaniem
  • Udekorować kiełkami i listkami bazylii

Notatki

Jeśli szykujesz babeczki na imprezę, zrób jak najmniejsze, takie na jeden kęs.
Zielony majonez będzie doskonały do wielkanocnych jajek.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating