
Babeczki brokułowe z zielonym kremem majonezowym
Zielone babeczki zawsze pięknie wyglądają na stole. A co ciekawe, mogą być zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Swój kolor zawdzięczają zazwyczaj dodatkowi szpinaku, ale także inne zielone warzywa spełniają doskonale rolę koloryzującą.

kremem majonezowym
W moich babeczkach głównym bohaterem jest dziś brokuł. To bardzo zdrowe warzywo, powszechnie znane, ale zazwyczaj w postaci sałatki lub jarzynki do obiadu. Tymczasem babeczki brokułowe będą pyszną przystawką czy przekąską. W miniaturowej wersji zrobią wrażenie na imprezowym czy świątecznym stole. Zwłaszcza, że są ozdobione pięknym, zielonym majonezowym kremem, z którym żywo kontrastują kiełki buraka o fuksjowym kolorze. Ten krem, sam w sobie, jest tak pyszny, że doskonale sprawdzi się także jako dodatek do jaj, ryb czy burgerów.
A tu znajdziesz zielone babeczki na słodko Babeczki leśny mech z cytrynową galaretką
Smacznego!!!
Babeczki brokułowe z zielonym kremem majonezowym
Wyposażenie
- Blender
Składniki
Babeczki
- 350 g brokuła
- 2 jajka
- 80 g gęstego majonezu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej cebulki
- szczypiorek opcjonalnie natka pietruszki, koperek
- 50 g mrożonego groszku
- 2 kostki szpinaku mrożonego
- 20 g parmezanu
- 12 kosteczek sera koziego lub fety
- 1/3 łyżeczki soli
Krem majonezowy
- 200 g groszku mrożonego
- 4 kostki mrożonego szpinaku
- 80 g gęstego majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Dekoracja
- kiełki buraka lub inne, rzeżucha
- bazylia
Instrukcja
Babeczki
- Brokuły zetrzeć na tarce, wsypać do nich parmezan
- Cebulkę i szczypiorek posiekać i dodać do brokułów, wymieszać
- Wcisnąć dwa ząbki czosnku
- Jajka wbić do kielicha blendera, wlać sok z cytryny, wrzucić rozmrożony szpinak i groszek, zblendować na gładką masę
- Mąkę przesiać, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia
- Połączyć suche składniki z mokrymi, dokładnie wymieszać
- Rozkładać do foremek łyżką, do każdej wcisnąć po kosteczce twardego sera koziego
- Piec w temperaturze 180°C przez 25 min
- Odłożyć na kratkę do ostudzenia
Zielony krem majonezowy
- Groszek oraz szpinak rozmrozić i odparować na patelni na odrobinie oleju, wystudzić
- Dodać majonez oraz sok z cytryny i dokładnie zblendować na gładką masę. Schłodzić w lodówce.
Wykończenie
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdabiać babeczki krótko przed podaniem
- Udekorować kiełkami i listkami bazylii
Notatki

