
Pstrąg łososiowy na szpinaku i śmietance
Chyba najłatwiejsze danie, które zrobi nawet super początkująca osoba, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Po prostu trzeba wsadzić do naczynia żaroodpornego wszystkie składniki i zapiec. Można sobie wszystko przygotować rano ( zajmie to raptem 5 min ) i zostawić w lodówce, a upiec potem w porze obiadu czy kolacji. W międzyczasie szpinak się rozmrozi, a ryba zachowa świeżość. Ja zrobiłam w ten sposób pstrąga, ale doskonały będzie też łosoś czy dorsz.

Można podać z ryżem lub makaronem, świetnie posmakuje także ze świeżą bagietką, przy pomocy której wyjesz resztki sosu z talerza. Wierz mi, że smak tego sosu jest tak wyjątkowy, że będziesz chciała zjeść do ostatniej kropelki. Zresztą nie musisz mi wierzyć, po prostu spróbuj sama.
Smacznego!!!
Pstrąg na szpinaku ze śmietanką
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Składniki
- 1/2 paczki szpinaku mrożonego lub świeżego
- 200 g pstrąga łososiowego
- parmezan
- 1 pomidor
- 50 ml śmietanki kremówki
- czosnek suszony, sól, pieprz
Instrukcja
- Na dnie naczynia ułóż kostki zamrożonego szpinaku, przypraw
- Na szpinaku połóż kawałek ryby, posyp przyprawami i parmezanem. Pomidora pokrój na cząstki i ułóż w naczyniu. Tak możesz sobie przygotować danie na klika godzin przed jedzeniem i zostawić w lodówce do rozmrożenia szpinaku
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 25min. Długość pieczenia będzie zależała od tego w jakim stopniu rozmroził się szpinak, więc sprawdź po tym czasie, czy ryba nie jest surowa.
Notatki

