
Babeczki leśny mech z cytrynową galaretką
Nie wiem jak Ty, ale ja przepadam za słodyczami zawierającymi warzywa. Jakoś tak wyrzuty sumienia są mniejsze jak się je je, czy co? Szpinak uwielbiam za jego cudowny kolor i neutralny smak, który pozwala dodawać go także do słodkich wyrobów. Jeśli chcę mieć zielone naleśniki Zielone naleśniki z ricottą i suszonymi pomidorami, placuszki czy ciasto, zawsze używam szpinaku ( jest doskonały także do zielonych koktajli). Idealnie pasuje do niego smak cytryny, zawsze warto więc dodać sok czy skórkę ( oczywiście z bio), to zrobi całą robotę. Jeśli ktoś nie wie, to nawet nie domyśli się, że je znienawidzony w dzieciństwie szpinak:-) Świetny sposób na przemycenie tego zdrowego warzywa do diety niejadka.

Piękna zieleń babeczek „Leśny mech” zdecydowanie zachęca do jedzenia, zwłaszcza w towarzystwie kremu śmietanowo-cytrynowego i ukrytej pod nim cytrynowej galaretki.
Smacznego!!!

Babeczki leśny mech z cytrynową galaretką
Wyposażenie
- Blender
- Łyżeczka do robienia kulek z melona opcjonalnie
- rękaw cukierniczy
Składniki
- 11/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g szpinaku mrożonego lub 1 szklanka świeżego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny bio
- 3 jajka
Krem śmietanowy
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- śmietanfix opcjonalnie
- esencja cytrynowa do smaku
Dekoracje
- 1/2 op. galaretki cytrynowej
- borówki opcjonalnie pestki granata
- perełki musujące
Instrukcja
- Galaretkę rozmieszać z 250 ml wrzącej wody i odstawić do zestalenia.
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia
- Jajka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę
- Rozmrożony szpinak zmiksować z olejem i połączyć z jajkami
- Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać do połączenia składników
- Piec w foremkach na muffinki ok. 20 minut w temperaturze 180°C *
- Odstawić do wystudzenia na kratce
- Gdy ostygną, łyżeczką do melona wydrążyć dziurki, resztę ciasta rozdrobnić na okruszki
Krem śmietanowo- cytrynowy
- Mascarpone ubić ze śmietanką na sztywno. Dodać cukier puder i esencję cytrynową. Jeśli babeczki będziesz przechowywać dłużej, dodaj też śmietanfix.
Wykończenie
- W wydrążone dziurki włóż zastygniętą galaretkę cytrynową
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na każdą babeczkę, tak by pokryć jej wierzch
- Posyp krem okruszkami ciasta, rozłóż rozdrobniowe resztki galaretki, a na szczycie umieść borówkę.
- Ozdób babeczki perełkami musującymi lub inną dowolną dekoracją
- Każdą babeczkę włóż do ozdobnej papilotki, przechowuj w lodówce
Notatki

