Domowe pieczywo,  Mączne,  SŁONE

Chleb pszenny z gara z ziarnami

Przejdź do przepisu

Nie ma chyba lepszej metody pieczenia chleba, jak w garze ( przynajmniej w warunkach domowych). W żaden inny sposób skórka nie wychodzi tak cudownie chrupiąca, a jednocześnie środek tak mięciutki i sprężysty.

Chleb pszenny z gara z ziarnami

Najlepszy jest oczywiście garnek żeliwny, ale jeśli nie dysponujesz takim ( są dosyć drogie), to zwykły blaszak też będzie dobry. Byleby miał pokrywkę, która znosi bez szkód wysokie temperatury. Sekretem ładnie wypieczonego chleba jest też jego wyrobienie i składanie. Informacje na czym polega ten proces znajdziesz tutaj Chleb orkiszowy z ziarnami. Nie pomijaj tego etapu przygotowania bochenka, bo bez niego wyjdzie on płaski i niekształtny. Nie bój się też tego wyzwania jakim jest upieczenie domowego chleba. To naprawdę nie jest fizyka kwantowa, a radość z samodzielnie zrobionego pieczywa – bezcenna! No i ten zapach w domu…mmm. Udanych wypieków i

Smacznego!!!

Chleb pszenny z gara z ziarnami

Pyszny, chrupiący domowy chlebek
Danie kolacja, śniadanie
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 45 minutes
czas całkowity 1 hour
Porcje 1 sztuka

Składniki

  • 450 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g pestek słonecznika
  • 30 g złotego siemienia lnianego lub zwykłego
  • 15 g drożdży świeżych

Instrukcja

  • Mąkę przesiej do miski
  • Wsyp ziarna słonecznika i siemię lniane
  • Do wody wsyp sól, cukier i włóż drożdże, rozmieszaj dokładnie do rozpuszczenia drożdży
  • Wlej wodę do mąki i zagnieć ciasto do połączenia składników
  • Wyrabiaj ciasto około 5 min, aż zrobi się elastyczne. Może być lepiące, ale nie dodawaj mąki
  • Odstaw pod przykryciem do ciepłego piekarnika z włączonym światełkiem, do wyrastania na co najmniej godzinę
  • Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż na posypaną mąką stolnicę, porozciągaj i poskładaj.
  • Uformuj bochenek, odstaw pod ściereczką do napuszenia na czas rozgrzewania piekarnika.
  • Nagrzej piekarnik do 230 °C razem z garnkiem z pokrywką, w której będzie pieczony chleb.
  • Ostrożnie przełóż bochenek do garnka wysypanego mąką, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika.
  • Po 25 min zdejmij pokrywkę i piecz dalsze 20 min
  • Po upieczeniu wyjmij chleb z garnka i studź na kratce.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating