SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Warzywa na gorąco,  Wege

Kotlety z kalafiora z jajkiem na twardo

Przejdź do przepisu

Nie wiem, czy wiesz, ale kotlety roślinne są bardzo pyszne! Te są według mnie jednymi z najlepszych. Jeśli Ci zostanie ugotowany kalafior, zrób kotlety. Wystarczy ugotować jajka na twardo, wszystko posiekać, dodać zioła i usmażyć. Ważne jest dobre przyprawienie, nie żałuj więc przypraw. Świetnie pasują do nich ziemniaczki z koperkiem, ale możesz zjeść takie kotlety także na zimno. W burgerze odnajdą się znakomicie.

Tu znajdziesz też inne przepisy Kotlet mielony z ciecierzycy z tandoori

Kotlety ziemniaczane z wędzonym tofu

Smacznego!!!

Kotlety z kalafiora i jajka na twardo

Pyszna propozycja na jarski obiad
Danie Danie obiadowe, kolacja
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 10 minutes
czas całkowity 30 minutes
Porcje 12 sztuk

Składniki

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów
  • szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Instrukcja

  • Kalafiora ugotuj al' dente
  • 2 jajka ugotuj na twardo ( 10 min od zagotowania wody), ostudź i obierz
  • Posiekaj szczypiorek i koperek
  • Kalafiora i jajka na twardo posiekaj na drobne kawałki, dodaj zioła
  • Wbij dwa jajka i wsyp bułkę tartą, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku
  • Zostaw masę na 5 minut, by bułka nasiąkła
  • Uformuj niewielkie kotleciki, panieruj w bułce tartej
  • Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złote z obydwu stron
  • Podawaj z ziemniakami z koperkiem

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating