Przekąski,  SŁONE,  SPECJALNE OKAZJE

Ptysie na wytrawnie z kremem łososiowym

Przejdź do przepisu

Ptysie kojarzymy zazwyczaj z bitą śmietaną lub innym słodkim kremem, tymczasem doskonałe będą też w wersji na słono. Wystarczy nadziać je pysznym kremem i zachwyt rodziny czy gości murowany. Proponuję krem twarogowy z wędzonym łososiem lub pstrągiem łososiowym ( według mnie jest zdrowszy ). Świeży koperek doskonale uzupełnia smak, podobnie jak suszone pomidory. Wykonanie jest bardzo proste, a efekt spektakularny ( takie dania lubię najbardziej ;-)) Do nadziania można użyć też innej pasty, według fantazji i gustu. W każdym przypadku będzie to doskonała przystawka czy przekąska na imprezie.

Ptysie z pastą łososiową z koperkiem

Tu znajdziesz inną propozycję Pasta jajeczna z tuńczykiem

Przepis na ciasto możesz wykorzystać też do słodkich ptysiów 😉

Smacznego!!!

Ptysie na wytrawnie z kremem łososiowym

Pyszna, mała przekąska
Danie przekąska
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 45 minutes
Porcje 24 sztuki

Wyposażenie

  • Blender
  • rękaw cukierniczy

Składniki

Ciasto parzone

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 2 jajka L
  • szczypta soli

Krem łososiowy

  • 150 g serka kremowego
  • 3-4 szt. pomidorów suszonych
  • 100 g wędzonego pstrąga łososiowego lub łososia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu
  • koperek świeży
  • sól, pieprz, chili

Instrukcja

Ciasto parzone

  • Zagotuj wodę razem z masłem i szczyptą soli
  • Wsyp mąkę i energicznie mieszaj tak, by uzyskać gładką masę
  • Gdy zacznie odstawać od garnka, odstaw do wystudzenia
  • Wbij jedno jajko i zmiksuj do dokładnego połączenia, powtórz z drugim jajkiem
  • Nałóż masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij 25 szt. na blachę przykrytą papierem do pieczenia
  • Piecz w temperaturze 180°C do zrumienienia – ok. 20 min
  • Po upieczeniu rozkrój każdego ptysia
  • Nadziej pastą, udekoruj koperkiem, kawałkiem ryby i przykryj drugą częścią

Krem łososiowy

  • Zmiksuj serek razem z majonezem, przypraw do smaku
  • Koperek pokrój drobniutko i dodaj do masy, podobnie suszone pomidory i rybę
  • Dokładnie wymieszaj

Notatki

Ptysie można upiec dzień wcześniej, a w dniu przyjścia gości tylko je nadziać

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating