SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Warzywa na gorąco,  Wege

Aloo Choley – ziemniaki z ciecierzycą

Przejdź do przepisu

Czy lubisz kuchnię indyjską? Ja bardzo! Zawsze jestem pod wrażeniem tego, jak z kilku zwykłych i tanich składników można wyczarować przepyszne danie. Do takich właśnie należy Aloo Choley. Jest to pendżabskie danie z ciecierzycy, popularne w północnych Indiach. Cała tajemnica kuchni indyjskiej to przyprawy. Zazwyczaj stosuje się ich bardzo dużo, a ponieważ nie zawsze mamy je pod ręką, tym razem proponuję wersję uproszczoną. Ta potrawa będzie idealna, gdyż wykorzystamy tylko curry, a i tak będzie pysznie. Nawiasem mówiąc, dobrze jest zrobić zapasy tradycyjnych przypraw w indyjskim sklepie. Wystarczą na długo, a w smaku są zdecydowanie lepsze. Jeśli planujesz częściej robić indyjskie potrawy, warto zrobić sobie własną mieszankę przypraw, którą znalazłam na blogu http://www.zdrowszejedzenie.pl:

  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego adżwanu (ew. zastąp tymiankiem)
  • 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego mango
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Dobrym dodatkiem do tego dania, oprócz ryżu, będzie też Chlebek naan

Smacznego!!!

Aloo Choley – ziemniaki z ciecierzycą

pyszne i szybkie danie obiadowe
Danie kolacja, Obiad
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 30 minutes
Porcje 2 porcje

Składniki

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 ziemniaki najlepiej sałatkowe
  • 1 duża lub2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki curry
  • sól według smaku opcjonalnie także 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • olej kokosowy lub inny

Instrukcja

  • Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, ugotuj w osolonej wodzie ( 5 min)
  • Cebulę, czosnek i imbir pokrój w drobną kosteczkę
  • Rozgrzej olej na patelni i wrzuć cebulę, następnie czosnek i imbir – smaż do zeszklenia
  • Wsyp curry i smaż około 1 min. Wlej odrobinę wody, by uzyskać konsystencję pasty
  • Wlej passatę pomidorową, zamieszaj
  • Wrzuć ciecierzycę i ugotowane ziemniaki, zamieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlej odrobiną wody
  • Gotuj pod przykryciem około 10 min. Sos musi odparować, by dobrze oblepić ziemniaki i ciecierzycę
  • Podawaj z ugotowanym ryżem lub pieczywem

Notatki

Jeśli masz zapasy indyjskich przypraw to zastosuj również:
  • 1 łyżeczkę ziaren kuminu
  • 1 łyżeczkę pasty z tamaryndowca
  • 1 1/2 łyżeczki czarnej soli
  • zielone chili świeże
W wersji oryginalnej potrzebna będzie także mieszanka przypraw, którą znalazłam na blogu http://www.zdrowszejedzenie.pl:
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego adżwanu (ew. zastąp tymiankiem)
  • 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego mango
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating