
Aloo Choley – ziemniaki z ciecierzycą
Czy lubisz kuchnię indyjską? Ja bardzo! Zawsze jestem pod wrażeniem tego, jak z kilku zwykłych i tanich składników można wyczarować przepyszne danie. Do takich właśnie należy Aloo Choley. Jest to pendżabskie danie z ciecierzycy, popularne w północnych Indiach. Cała tajemnica kuchni indyjskiej to przyprawy. Zazwyczaj stosuje się ich bardzo dużo, a ponieważ nie zawsze mamy je pod ręką, tym razem proponuję wersję uproszczoną. Ta potrawa będzie idealna, gdyż wykorzystamy tylko curry, a i tak będzie pysznie. Nawiasem mówiąc, dobrze jest zrobić zapasy tradycyjnych przypraw w indyjskim sklepie. Wystarczą na długo, a w smaku są zdecydowanie lepsze. Jeśli planujesz częściej robić indyjskie potrawy, warto zrobić sobie własną mieszankę przypraw, którą znalazłam na blogu http://www.zdrowszejedzenie.pl:
- 3 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 łyżeczki mielonych goździków
- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego adżwanu (ew. zastąp tymiankiem)
- 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego mango
- 1 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Dobrym dodatkiem do tego dania, oprócz ryżu, będzie też Chlebek naan
Smacznego!!!
Aloo Choley – ziemniaki z ciecierzycą
Składniki
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 3 ziemniaki najlepiej sałatkowe
- 1 duża lub2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cm świeżego imbiru
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki curry
- sól według smaku opcjonalnie także 1 łyżeczka cukru lub miodu
- olej kokosowy lub inny
Instrukcja
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, ugotuj w osolonej wodzie ( 5 min)
- Cebulę, czosnek i imbir pokrój w drobną kosteczkę
- Rozgrzej olej na patelni i wrzuć cebulę, następnie czosnek i imbir – smaż do zeszklenia
- Wsyp curry i smaż około 1 min. Wlej odrobinę wody, by uzyskać konsystencję pasty
- Wlej passatę pomidorową, zamieszaj
- Wrzuć ciecierzycę i ugotowane ziemniaki, zamieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlej odrobiną wody
- Gotuj pod przykryciem około 10 min. Sos musi odparować, by dobrze oblepić ziemniaki i ciecierzycę
- Podawaj z ugotowanym ryżem lub pieczywem
Notatki
- 1 łyżeczkę ziaren kuminu
- 1 łyżeczkę pasty z tamaryndowca
- 1 1/2 łyżeczki czarnej soli
- zielone chili świeże
- 3 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 łyżeczki mielonych goździków
- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego adżwanu (ew. zastąp tymiankiem)
- 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego mango
- 1 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy

