
Krem z brokułów na serku topionym
Kiedy nie bardzo wiesz, na co masz ochotę, ugotuj zupę krem. Warto zawsze w zamrażalniku mieć zapas bulionu i wtedy uda nam się to dosłownie w 20 minut. Zupa taka jest bardzo odżywcza i sycąca, ma mnóstwo błonnika ( nóżki brokułu nie wyrzucamy – obieramy z twardej skóry i wrzucamy do gara!) i minerałów. Zawsze należy dodać jakiś rodzaj tłuszczu, by rozpuszczalne w nim witaminy jak A, D, E i K miały szansę się wchłonąć. W tym przypadku zastosowałam serki topione i olej z pestek dyni, ale oczywiście może być też śmietanka, mascarpone czy do posypania parmezan. Cokolwiek wybierzesz, będzie dobrze i smakowicie. Zupa krem z brokułów jest także świetnym pomysłem na kolację, gdy chcesz zgubić trochę wagi. A jeśli nie, możesz posypać ją dodatkowo grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jedna zupa a tyle możliwości…
Smacznego!!!

Krem z brokułów na serku topionym
Wyposażenie
- Blender
Składniki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1/2 dużego brokuła
- 2 serki kremowe
- sól, pieprz, chili
- śmietana, pestki dyni i olej z dyni do dekoracji
Instrukcja
- Zagotuj bulion
- Ziemniaki obierz i pokrój na drobne kawałki, wrzuć do bulionu
- Brokuł umyj i podziel na mniejsze cząstki, wrzuć do gotującego się bulionu
- Gotuj do miękkości warzyw
- Wrzuć dwa serki topione, poczekaj chwilę, aż się rozpuszczą i zblenduj wszystko na głądki krem
- Podawaj polany olejem z pestek dyni, posypany przeprażonymi pestkami dyni i z kleksem śmietany
Notatki

