SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege,  Zupy

Krem z brokułów na serku topionym

Przejdź do przepisu

Kiedy nie bardzo wiesz, na co masz ochotę, ugotuj zupę krem. Warto zawsze w zamrażalniku mieć zapas bulionu i wtedy uda nam się to dosłownie w 20 minut. Zupa taka jest bardzo odżywcza i sycąca, ma mnóstwo błonnika ( nóżki brokułu nie wyrzucamy – obieramy z twardej skóry i wrzucamy do gara!) i minerałów. Zawsze należy dodać jakiś rodzaj tłuszczu, by rozpuszczalne w nim witaminy jak A, D, E i K miały szansę się wchłonąć. W tym przypadku zastosowałam serki topione i olej z pestek dyni, ale oczywiście może być też śmietanka, mascarpone czy do posypania parmezan. Cokolwiek wybierzesz, będzie dobrze i smakowicie. Zupa krem z brokułów jest także świetnym pomysłem na kolację, gdy chcesz zgubić trochę wagi. A jeśli nie, możesz posypać ją dodatkowo grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jedna zupa a tyle możliwości…

Smacznego!!!

Zupa krem z brokułów

Krem z brokułów na serku topionym

Ekspresowa a pyszna i pożywna zupa
Danie Zupa
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 15 minutes
czas całkowity 20 minutes
Porcje 2 porcje

Wyposażenie

  • Blender

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 dużego brokuła
  • 2 serki kremowe
  • sól, pieprz, chili
  • śmietana, pestki dyni i olej z dyni do dekoracji

Instrukcja

  • Zagotuj bulion
  • Ziemniaki obierz i pokrój na drobne kawałki, wrzuć do bulionu
  • Brokuł umyj i podziel na mniejsze cząstki, wrzuć do gotującego się bulionu
  • Gotuj do miękkości warzyw
  • Wrzuć dwa serki topione, poczekaj chwilę, aż się rozpuszczą i zblenduj wszystko na głądki krem
  • Podawaj polany olejem z pestek dyni, posypany przeprażonymi pestkami dyni i z kleksem śmietany

Notatki

Świetnie do zup kremów pasują również grzanki z suchego chleba oraz groszek ptysiowy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating