Przekąski,  Ryby, owoce morza,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO

Tarta szpinakowa z krewetkami

Przejdź do przepisu

Wynalazca ciasta francuskiego zasługuje na specjalną nagrodę. Sprawdza się ono zarówno na słodko jak i na słono, a w dodatku przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Tak jak ta tarta ( choć ponoć tarty na słono to quiche ), zrobisz ją w mniej niż pół godziny. W dodatku oprócz wykwintnego smaku, odznacza się także eleganckim wyglądem. Nadaje się więc świetnie na przyjęcie gości czy kolację we dwoje. Zazwyczaj sos jajeczny robi się na śmietance, ale doskonale uda się też na jogurcie. Jeżeli nie przepadasz za owocami morza, możesz użyć ulubionej ryby czy kawałków kurczaka. W wersji bezmięsnej świetnie sprawdzą się suszone pomidory czy wędzone tofu. Udanych kreacji!

Smacznego!!!

Tarta szpinakowa z krewetkami

Szybka i pyszna przekąska czy kolacja
Danie Danie obiadowe, kolacja
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
czas całkowity 30 minutes
Porcje 1 sztuka

Wyposażenie

  • forma do tarty

Składniki

  • 1 arkusz ciasta framcuskiego
  • 200 g szpinaku baby
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego może też być śmietanka 18% czy 12%
  • 9 szt. krewetek bez pancerzy ilość dowolna w zależności od wielkości krewetek
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, płatki chili
  • oliwa

Instrukcja

  • Wyłożyć formę ciastem francuskim i ponakłuwać środek
  • Podpiecz w temperaturze 220° C około 8 min
  • Szpinak podsmaż lekko na patelni na odrobinie oliwy, żeby stracił swoją objętość
  • Jogurt wymieszaj z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i ziołami
  • Wyłóż szpinak na podpieczony spód, rozłóż krewetki i zalej masą jogurtowo- jajeczną
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 15 min

Notatki

Jeśli nie lubisz krewetek możesz zastąpić je kurczakiem, łososiem czy pstrągiem łososiowym

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating