
Tarta szpinakowa z krewetkami
Przejdź do przepisu
Wynalazca ciasta francuskiego zasługuje na specjalną nagrodę. Sprawdza się ono zarówno na słodko jak i na słono, a w dodatku przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Tak jak ta tarta ( choć ponoć tarty na słono to quiche ), zrobisz ją w mniej niż pół godziny. W dodatku oprócz wykwintnego smaku, odznacza się także eleganckim wyglądem. Nadaje się więc świetnie na przyjęcie gości czy kolację we dwoje. Zazwyczaj sos jajeczny robi się na śmietance, ale doskonale uda się też na jogurcie. Jeżeli nie przepadasz za owocami morza, możesz użyć ulubionej ryby czy kawałków kurczaka. W wersji bezmięsnej świetnie sprawdzą się suszone pomidory czy wędzone tofu. Udanych kreacji!
Smacznego!!!
Tarta szpinakowa z krewetkami
Szybka i pyszna przekąska czy kolacja
Porcje 1 sztuka
Wyposażenie
- forma do tarty
Składniki
- 1 arkusz ciasta framcuskiego
- 200 g szpinaku baby
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego może też być śmietanka 18% czy 12%
- 9 szt. krewetek bez pancerzy ilość dowolna w zależności od wielkości krewetek
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, płatki chili
- oliwa
Instrukcja
- Wyłożyć formę ciastem francuskim i ponakłuwać środek
- Podpiecz w temperaturze 220° C około 8 min
- Szpinak podsmaż lekko na patelni na odrobinie oliwy, żeby stracił swoją objętość
- Jogurt wymieszaj z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i ziołami
- Wyłóż szpinak na podpieczony spód, rozłóż krewetki i zalej masą jogurtowo- jajeczną
- Wstaw do piekarnika i piecz około 15 min
Notatki
Jeśli nie lubisz krewetek możesz zastąpić je kurczakiem, łososiem czy pstrągiem łososiowym

