Ciastka,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Przejdź do przepisu

Znasz rurki z bitą śmietaną takie z wafelka? Za mojego dzieciństwa były bardzo popularne i zdecydowanie kojarzą mi się z tamtymi czasami. Te z ciasta francuskiego są równie pyszne. Potrzebne nam będą tylko specjalne foremki wokół których owijamy ciasto. Przyznam się, że od momentu zakupu do upieczenia pierwszych rurek upłynął chyba rok …Ale Ty nie czekaj tak długo, bo szkoda tracić tyle czasu. Ten deser jest absolutnie genialny w swojej prostocie. Zrobisz go szybciutko w razie niespodziewanych gości ( czy ktoś jeszcze chodzi w gości bez zapowiedzi?) dosłownie w 10 minut.

Tylko wystudź dobrze rurki przed wypełnieniem ich bitą śmietaną, bo inaczej upłynni się i zepsuje cały efekt. Rurki z ciasta francuskiego można wypełnić też innym kremem a przepisy znajdziesz w Krem czekoladowy w 10 minut czy Napoleonka ze słomki ptysiowej

Smacznego!!!

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Najłatwiejszy deser w 10 minut
Danie deser
Przygotowanie 2 minutes
Gotowanie 8 minutes
czas całkowity 10 minutes
Porcje 24 sztuki

Wyposażenie

  • foremki do rurek
  • Blender

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • gruby cukier
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Bita śmietana

  • 1/2 kubeczka śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy

Instrukcja

  • Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować rozbełtanym jajkiem
  • Pokroić na 24 paski
  • Nawinąć na foremki do rurek
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać grubym cukrem
  • Piec około 7-8 minut w temperaturze 220° C

Bita śmietana

  • Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy
  • Nałożyć ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego i wypełnić rurki

Notatki

Rurki możesz przygotować sobie dzień wcześniej, ale śmietaną nadziewaj tuż przed podaniem

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating