
Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną
Znasz rurki z bitą śmietaną takie z wafelka? Za mojego dzieciństwa były bardzo popularne i zdecydowanie kojarzą mi się z tamtymi czasami. Te z ciasta francuskiego są równie pyszne. Potrzebne nam będą tylko specjalne foremki wokół których owijamy ciasto. Przyznam się, że od momentu zakupu do upieczenia pierwszych rurek upłynął chyba rok …Ale Ty nie czekaj tak długo, bo szkoda tracić tyle czasu. Ten deser jest absolutnie genialny w swojej prostocie. Zrobisz go szybciutko w razie niespodziewanych gości ( czy ktoś jeszcze chodzi w gości bez zapowiedzi?) dosłownie w 10 minut.

Tylko wystudź dobrze rurki przed wypełnieniem ich bitą śmietaną, bo inaczej upłynni się i zepsuje cały efekt. Rurki z ciasta francuskiego można wypełnić też innym kremem a przepisy znajdziesz w Krem czekoladowy w 10 minut czy Napoleonka ze słomki ptysiowej
Smacznego!!!
Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną
Wyposażenie
- foremki do rurek
- Blender
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- gruby cukier
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Bita śmietana
- 1/2 kubeczka śmietanki kremówki
- 1 cukier waniliowy
Instrukcja
- Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować rozbełtanym jajkiem
- Pokroić na 24 paski
- Nawinąć na foremki do rurek
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać grubym cukrem
- Piec około 7-8 minut w temperaturze 220° C
Bita śmietana
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy
- Nałożyć ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego i wypełnić rurki
Notatki

