Ciastka,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO

Napoleonki z kremem budyniowym z mascarpone

Przejdź do przepisu

Łatwiej już chyba być nie może. Mini napoleonki z kremem budyniowym to ciasteczka absolutnie idealne. Robi się je banalnie prosto z gotowego ciasta francuskiego. Trzeba jedynie powycinać dowolne kształty, upiec w 5 minut i ponadziewać kremem budyniowym. Ja bardzo lubię jego wersję z mascarpone, bo wydaje mi się lżejsza niż ta z masłem. Jeśli je szykujemy dla dorosłych, można dodać odrobinę advocata…

Na pewno będą też świetnie smakowały tylko z bitą śmietaną. Tak czy inaczej smakują wyśmienicie!

Smacznego!!!

Napoleonki z kremem budyniowym z mascarpone

Najłatwiejszy przepis na znakomite ciasteczka
Danie deser
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
czas całkowity 20 minutes

Wyposażenie

  • Blender
  • rękaw cukierniczy

Składniki

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 250 ml mleka
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru jeśli budyń jest niesłodzony
  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • cukier puder
  • pestki granata lub inny drobny owoc do dekoracji opcjonalnie

Instrukcja

Krem budyniowy z mascarpone

  • Ugotuj gęsty budyń
  • Przykryj folią tak, żeby dotykała powierzchni budyniu i odstaw do ostygnięcia
  • Dobrze schłodzony budyń zmiksuj z mascarpone

Ciasteczka

  • Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i posmaruj rozbełtanym jajkiem
  • Powycinaj kółeczka o dowolnej średnicy. U mnie około 4 cm
  • Jeśli chcesz pozostawić wokół kółeczek resztki ciasta, ponakłuwaj je gęsto widelcem. Wtedy urosną mniej niż kółeczka i całość będzie się prezentowała efektownie.
  • Piecz około 5 min do zazłocenia ciasteczek w temperaturze 220° C
  • Odstaw do ostudzenia

Wykończenie

  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego z cienką końcówką
  • Każde kółeczko napełniaj kremem nakłuwając z boku i odkładaj na swoje miejsce
  • Gdy wypełnisz wszystkie, posyp je cukrem pudrem i udekoruj pestkami granata

Notatki

Do dekoracji świetnie się będą nadawały maliny, borówki czy drobne truskawki

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating