
Chałka pszenno – orkiszowa
Czy jest przyjemniejszy sposób budzenia się, jak zapach świeżo pieczonej chałki w domu? Wszystkie budziki niech się chowają! Największy śpioch chyba się nie powstrzyma, by nie wpaść do kuchni na kawałek mięciutkiej, pachnącej chałki z masełkiem czy domowym dżemikiem. I ten wierzch posypany obficie kruszonką…. Czy naprawdę znajdzie się ktoś, kogo nie rusza taka chałka? Moja powstała z dwóch rodzajów mąk, pszennej i orkiszowej, bo jednak ta druga jest trochę zdrowsza, a była akurat w domu. Oczywiście nie jest konieczne pieczenie z dwóch mąk, doskonale uda się wyłącznie z pszennej. Bardzo ważne jest, by użyć drożdży dobrej jakości, bo one są gwarantem tego, że chałka pięknie wyrośnie. Powinna znacznie powiększyć swoją objętość tak, że gdy weźmiesz ją do ręki, wyda Ci się leciutka w porównaniu do wielkości. Udanych wypieków i
Smacznego!!!
Chałka pszenno – orkiszowa
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej opcjonalnie. Mogą być obie pszenne
- 10 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masłą
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
Kruszonka
- 20 g masła
- 20 g cukru
- 20 g mąki krupczatki może być też pszenna
Instrukcja
Zaczyn
- Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, aż staną się płynne
- Dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i zalej ciepłym mlekiem
- Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce, najlepiej do leciutko podgtrzanego piekarnika
Kruszonka
- Wszystkie składniki wrzuć do miseczki i porozcieraj w palcach do połączenia składników
- Odstaw do lodówki
Ciasto
- Mąki przesiej do miski, wsyp cukier, szczyptę soli, zamieszaj
- Wbij jedno jajko i jedno żółtko. Białko pozostaw do smarowania chałki
- Wlej wyrośnięty zaczyn i wyrób ciasto
- Dolej rozpuszczone i ostudzone masło
- Wyrabiaj, aż ciasto dobrze wchłonie tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne
- Odstaw pod przykryciem do ciepłego piekarnika na 1 godzinę do wyrastania
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 części i każdą rozwałkuj na wałek
- Skręć po 2 wałki razem i upleć warkocz, zalepiając końce i podwijając je pod spód
- Odstaw pod ściereczką do wyrastania na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, w międzyczasie włącz piekarnik
- Gdy ciasto podrośnie, posmaruj rozbełtanym jajkiem i obficie posyp kruszonką
- Piecz 15- 20 min w temperaturze 180° C
Notatki

