
Mini pączki na jogurcie z jabłkiem
Przejdź do przepisu
Mini pączki z jabłkiem można robić przez cały rok, nie tylko w karnawale. Robi się je bardzo szybko, w dodatku ciasto zawiera minimalne ilości cukru, więc jak ich nie oprószysz na koniec cukrem pudrem, będą całkiem fit. Bowiem połowa ich objętości to jabłko. Starkowane na grube wióry, dodaje lekko kwaśnego smaku ( najlepiej użyć szarej renety lub innej kwaśnej odmiany). Na pewno są mniej kaloryczną i zdrowszą wersją tego karnawałowego wypieku. Choć oczywiście te tradycyjne też są nie do pogardzenia zwłaszcza takie Pączki z różą
Smacznego!!!
Mini pączki na jogurcie z jabłkiem
Szybkie i pyszne pączusie, do kawy na karnawał jak znalazł
Porcje 1 porcja
Wyposażenie
- tarka do jarzyn
Składniki
- 200 g jogurtu greckiego
- 20 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 220 g jabłka 1 duże
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Instrukcja
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach
- Dodaj do nich jajka, jogurt, sól, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj
- Dodaj przesianą mąkę i ocet, dokładnie wymieszaj
- Rozgrzej olej w głębokiej patelni ( 165-170° C)
- Łyżkę zanurz na chwilkę w oleju i nakładaj nią małe porcje ciasta
- Smaż na złoty kolor, pączki powinny się same przekręcać
- Gotowe pączki wyłóż na papier kuchenny do osączenia z tłuszczu
- Posyp obficie cukrem pudrem

