
Pierniczki świąteczne
Bez pierniczków nie ma świąt! Zgadzasz się z tym? Są nieodłącznym elementem przygotowań, zapach pieczonych pierniczków wprowadza od razu w świąteczny nastrój. I jeszcze ich dekorowanie, które jest okazją do wspólnych zabaw z dziećmi lub ekspresji artystycznej. Jak widać, poza walorami smakowymi, mają też wiele niekulinarnych zalet. Mogą być też świetnym prezentem takim homemade, które większość ludzi bardziej sobie ceni, niż kupne drobiazgi.
Ten przepis jest chyba najlepszy, jaki spotkałam w życiu, koniecznie go sobie zapisz. Ciasto wychodzi błyszczące, elastyczne i bardzo łatwo się z nim pracuje. Nie przykleja się podczas wałkowania i nie trzeba podsypywać mąką. Pierniczki wychodzą kruche i można je jeść od razu, ale oczywiście jeszcze lepsze są ozdobione lukrem i przechowywane w zamkniętym pojemniku w towarzystwie przekrojonej pomarańczy lub jabłka. Nabierają wtedy wilgoci (robią się mięciutkie ) oraz jeszcze piękniejszego zapachu.
Smacznego!!!
Pierniczki świąteczne
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru trzcinowego lub kokosowego
- 2 jajka L
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier do ozdoby
- 50 g białka
- 250 g cukru pudru dobierz taką ilość, żeby lukier miał odpowiednią gęstość
- olejek zapachowy pomarańczowy lub rumowy czy migdałowy
- 20 g soku z cytryny
Instrukcja
- Rozpuść powoli masło , miód i cukier. Zamieszaj dokładnie i ostudź
- Mąkę, sodę, kakao i przyprawę przesiej na stolnicę
- Wbij jajka i dodaj przestygniętą masę
- Zagnieć szybko gładkie ciasto i odstaw na 10 min do lodówki
- Partiami rozwałkuj na placek grubości ok 5 mm i powycinaj kształty foremkami
- Piecz w temperaturze 180° C około 8 min
- Po ostygnięciu ozdabiaj lukrem królewskim
Lukier
- Utrzyj wszystkie składniki na gładką masę

