Boże Narodzenie,  Ciasta kruche,  Makowce,  SŁODKIE

Tarta z masą makową

Przejdź do przepisu

Wiele osób oczekuje od makowca jak największej ilości maku. W tej tarcie masz prawie samą masę makową:-) Na cieniutkim i kruchym cieście, które nadaje formę. Na wierzchu znajdziesz polewę z gorzkiej czekolady i dekorację z dwóch owoców. Granat ma raczej funkcję ozdobną, ale czarna porzeczka jest przysłowiową wisienką na torcie, wnosi bowiem odrobinę kwaśnego odczucia, tworząc idealny balans między maślanym smakiem ciasta i migdałowym masy makowej. Ja użyłam domowej roboty czarnej porzeczki w syropie, gdzie owoce nie są rozgotowane i można ich użyć do dekoracji. Jeśli dysponujesz tylko dżemem, posmaruj nim ciasto kruche przed wyłożeniem masy makowej, a do dekoracji użyj innych składników. Tutaj możesz użyć swojej wyobraźni kulinarnej. Udanych wypieków.

Smacznego!!!

Ps. Masę makową możesz wykorzystać także do zrobienia tego ciasta Makowa mandala

Tarta z masą makową

Pyszne i szybkie ciasto na świąteczny podwieczorek
Danie deser
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 40 minutes
Porcje 16 porcji

Wyposażenie

  • maszynka do mielenia, forma do tarty 35×11 cm – wyjdą dwie tarty w tej wielkości

Składniki

Masa makowa

  • 500 g maku
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 4 białka
  • 50 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
  • 25 ml ciemnego rumu
  • 100 g rodzynek lub żurawiny
  • Skórka pomarańczowa
  • Zapach migdałowy

Ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo

  • czarna porzeczka w syropie
  • pestki granata

Instrukcja

Masa makowa

  • Mak zalej wrzątkiem, gotuj 20 min
  • Dobrze odsącz i odparuj
  • Po ostygnięciu dwukrotnie zmiel w maszynce, a jak masz mocny blender, to możesz zblendować
  • Rodzynki namocz w rumie i takiej ilości wrzątku, żeby je lekko zakrył
  • Na patelni rozpuść masło, wrzuć cukier i miód
  • Smaż do rozpuszczenia cukru na niedużym grzaniu
  • Wrzuć bakalie i zapach migdałowy, dobrze wymiesza i chwilę smaż
  • Dorzuć masę makową i bardzo dobrze wymieszaj
  • Smaż ok 10 min ciągle mieszając
  • Po ostygnięciu delikatnie wymieszaj z pianą ubitą z 4 białek. Jeśli masę będziesz przechowywać, to zrób to tuż przed wykorzystaniem

Ciasto kruche

  • Zagnieć szybko wszystkie składniki, rozwałkuj ( gdyby się bardzo lepiło, wstaw do lodówki, aż ciasto stężeje)
  • Wylep formę do tarty połową ciasta, nakłuj widelcem, odstaw do schłodzenia do zamrażalnika na 15 min
  • Piecz 10 min w temperaturze 180° C
  • Ostaw do przestudzenia
  • Wyłóż połowę masy makowej i piecz jeszcze 10 min, wystudź
  • Jeśli pieczesz dwie, powtórz wszystkie operacje

Polewa

  • Rozpuść czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej dokładnie mieszając

Wykańczanie

  • Posmaruj wierzch ciasta czekoladą
  • Udekoruj czarną porzeczką i pestkami granata

Notatki

Ta ilość masy makowej wystarczy na dwie tary o wymiarach 35×11 cm
Możesz upiec jedną, a resztę ciasta zamrozić. 
Masę makową można wykorzystać też do innych ciast

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating