
Pękające ciastka czekoladowe
Czy jest coś lepszego do jesienno-zimowej kawki niż czekoladowe ciastka? W dodatku tak ślicznie popękane jak te? Karmią ciało i duszę:-) Robi się je łatwo i szybko, tyle że ciasto musi trochę poleżeć w lodówce w celu nabrania odpowiedniej konsystencji. Warto więc przygotować ciasto wcześniej, a piec ciasteczka w odpowiedniej chwili.
W okresie świątecznym można dodać do nich łyżeczkę przyprawy do piernika i mieć coś w rodzaju pierniczków. W tej roli są również mega! Nie mówiąc już o tym, ze pękające ciastka czekoladowe doskonale nadają się na prezent pod choinkę. Posmakują na pewno każdemu i są o wiele fajniejszym pomysłem niż kupne kurzołapki. Wystarczy je ładnie zapakować i ucieszą niejednego łasucha. Udanych wypieków 🙂
A tu znajdziesz jeszcze inne pyszne ciasteczka:
Kruche ciastka orzechowo – kakaowe
Ciastka orzechowe z 3 składników
Smacznego!!!
Pękające ciastka czekoladowe
Wyposażenie
- Blender
Składniki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1i 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Cukier puder do obtoczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika opcjonalnie
Instrukcja
- Czekoladę rozpuść razem z masłem, ostudzić
- Jaja ubij z cukrem na puszystą masę
- Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli dodawaj partiami do masy czekoladowej, dokładnie wymieszaj
- Odstaw w zimne miejsce na min 1 godzinę. Masa musi być zwarta
- Łyżeczką nabieraj nieduże porcje ciasta i formuj kulki
- Obtocz w cukrze pudrze
- Układaj na blaszce, lekko spłaszcz
- Piecz ok 10 minut w temperaturze 180° C
- Po upieczeniu są mięciutkie i mogą się rozpaść, więc zdejmij je z blachy, gdy lekko przestygną
- Będą miały piękne pęknięcia, to ich uroda
- Można je oprószyć jeszcze cukrem pudrem
- Przechowuj w puszce na ciastka
Notatki

