Boże Narodzenie,  Ciastka,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO

Pękające ciastka czekoladowe

Przejdź do przepisu

Czy jest coś lepszego do jesienno-zimowej kawki niż czekoladowe ciastka? W dodatku tak ślicznie popękane jak te? Karmią ciało i duszę:-) Robi się je łatwo i szybko, tyle że ciasto musi trochę poleżeć w lodówce w celu nabrania odpowiedniej konsystencji. Warto więc przygotować ciasto wcześniej, a piec ciasteczka w odpowiedniej chwili.

W okresie świątecznym można dodać do nich łyżeczkę przyprawy do piernika i mieć coś w rodzaju pierniczków. W tej roli są również mega! Nie mówiąc już o tym, ze pękające ciastka czekoladowe doskonale nadają się na prezent pod choinkę. Posmakują na pewno każdemu i są o wiele fajniejszym pomysłem niż kupne kurzołapki. Wystarczy je ładnie zapakować i ucieszą niejednego łasucha. Udanych wypieków 🙂

A tu znajdziesz jeszcze inne pyszne ciasteczka:

Kruche ciastka orzechowo – kakaowe

Ciasteczka chałwowe

Ciastka orzechowe z 3 składników

Smacznego!!!

Pękające ciastka czekoladowe

Przepyszne, bardzo czekoladowe ciastka do kawy
Danie deser
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 10 minutes
czas całkowity 40 minutes
Porcje 50 sztuk

Wyposażenie

  • Blender

Składniki

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1i 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do obtoczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika opcjonalnie

Instrukcja

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem, ostudzić
  • Jaja ubij z cukrem na puszystą masę
  • Przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli dodawaj partiami do masy czekoladowej, dokładnie wymieszaj
  • Odstaw w zimne miejsce na min 1 godzinę. Masa musi być zwarta
  • Łyżeczką nabieraj nieduże porcje ciasta i formuj kulki
  • Obtocz w cukrze pudrze
  • Układaj na blaszce, lekko spłaszcz
  • Piecz ok 10 minut w temperaturze 180° C
  • Po upieczeniu są mięciutkie i mogą się rozpaść, więc zdejmij je z blachy, gdy lekko przestygną
  • Będą miały piękne pęknięcia, to ich uroda
  • Można je oprószyć jeszcze cukrem pudrem
  • Przechowuj w puszce na ciastka

Notatki

Jeżeli dodasz przyprawy do piernika otrzymasz pyszne pierniczki!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating