Boże Narodzenie,  Ciasta,  SŁODKIE

Łatwy piernik z powidłami

Przejdź do przepisu

Piernik to chyba najbardziej tradycyjne ciasto w okresie Bożego Narodzenia. Ja nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Kultowy jest oczywiście piernik długo dojrzewający, przygotowywany 6 tygodni wcześniej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić go w ostatniej chwili. I na pewno będzie wszystkim smakował. Nieodłączną parą do piernika są według mnie powidła śliwkowe. Zawsze robię je we wrześniu z myślą właśnie o świątecznym pierniku. Do tego polewa czekoladowa i …wiórki kokosowe, które ślicznie imitują śnieg ( o który od lat ciężko na święta;-)) Nie używam zbyt dużo cukru ani do ciasta ani do powideł, czekolada też jest gorzka, a więc piernik ten z całą pewnością nie jest przesłodzony. Można więc powiedzieć, że jest prawie fit ;-)))

A może tradycyjny makowiec w ułatwionej wersji? Makowiec dla zabieganych

Smacznego!!!

Łatwy piernik z powidłami

Pyszne świąteczne ciasto, który mozesz zrobić nawet w ostatniej chwili
Danie deser
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 50 minutes
czas całkowity 1 hour 5 minutes

Składniki

  • 130 g masła
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 ml mleka
  • 2 jajka
  • 340 g mąki pszennej
  • powidła śliwkowe do przełożenia

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • wiórki kokosowe do posypania

Instrukcja

Ciasto

  • Do garnka włoż masło i rozpuść
  • Dodaj cukier puder, miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon oraz kakao
  • Wymieszaj i podgrzej przez chwilę
  • Wlej mleko i roztrzeapne jajka, szybko wymieszaj trzepaczką
  • Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia
  • Wsyp mąkę do garnka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki
  • Wlej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50 min w temperaturze 180°C
  • Ciasto studzimy na kratce
  • Po całkowitym ostygnięciu kroimy wzdłuż na pół i smarujemy powidłami. Jeśli powidła są za rzadkie, przesmaż je jeszcze do odparowania wody, ewentualnie dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody

Polewa

  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę połamaną na małe kawałki
  • Dolej śmietankę i dokładnie wymieszaj

Wykończenie ciasta

  • Gorącą polewą posmaruj całe ciasto
  • Posyp wiórkami kokosowymi i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia

Notatki

Zamiast wiórków kokosowych możesz posypać płatkami migdałowymi

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating