
Łatwy piernik z powidłami
Piernik to chyba najbardziej tradycyjne ciasto w okresie Bożego Narodzenia. Ja nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Kultowy jest oczywiście piernik długo dojrzewający, przygotowywany 6 tygodni wcześniej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić go w ostatniej chwili. I na pewno będzie wszystkim smakował. Nieodłączną parą do piernika są według mnie powidła śliwkowe. Zawsze robię je we wrześniu z myślą właśnie o świątecznym pierniku. Do tego polewa czekoladowa i …wiórki kokosowe, które ślicznie imitują śnieg ( o który od lat ciężko na święta;-)) Nie używam zbyt dużo cukru ani do ciasta ani do powideł, czekolada też jest gorzka, a więc piernik ten z całą pewnością nie jest przesłodzony. Można więc powiedzieć, że jest prawie fit ;-)))
A może tradycyjny makowiec w ułatwionej wersji? Makowiec dla zabieganych
Smacznego!!!
Łatwy piernik z powidłami
Składniki
- 130 g masła
- 120 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 270 ml mleka
- 2 jajka
- 340 g mąki pszennej
- powidła śliwkowe do przełożenia
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
- wiórki kokosowe do posypania
Instrukcja
Ciasto
- Do garnka włoż masło i rozpuść
- Dodaj cukier puder, miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon oraz kakao
- Wymieszaj i podgrzej przez chwilę
- Wlej mleko i roztrzeapne jajka, szybko wymieszaj trzepaczką
- Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia
- Wsyp mąkę do garnka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki
- Wlej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50 min w temperaturze 180°C
- Ciasto studzimy na kratce
- Po całkowitym ostygnięciu kroimy wzdłuż na pół i smarujemy powidłami. Jeśli powidła są za rzadkie, przesmaż je jeszcze do odparowania wody, ewentualnie dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody
Polewa
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę połamaną na małe kawałki
- Dolej śmietankę i dokładnie wymieszaj
Wykończenie ciasta
- Gorącą polewą posmaruj całe ciasto
- Posyp wiórkami kokosowymi i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia
Notatki

