
Domowa granola na soku pomarańczowym
Kiedy przychodzą zimne pory roku, częściej mamy ochotę na ciepłe śniadania. Zazwyczaj jednak nie mamy za dużo czasu rano na skomplikowane dania. Idealnym rozwiązaniem będzie w takiej sytuacji domowa granola, którą zawsze możemy zalać podgrzanym, ulubionym mlekiem i szybciutko mieć zdrowe i pyszne śniadanie. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo, robi się na raz dużą porcję, a potem tylko sięga do słoika. Są oczywiście w dużym wyborze jej kupne wersje, ale wiadomo, co domowe, to domowe. Żadnych niezdrowych tłuszczy i zbędnej chemii, a w dodatku możesz skomponować ją z ulubionych składników. Nie trzymaj się więc bardzo skrupulatnie tego przepisu, możesz swobodnie go modyfikować według własnego gustu. Udanych eksperymentów 🙂
A tutaj znajdziesz troszkę inny przepis na domową granolę -> Domowa granola
Smacznego!!!
Domowa granola na soku pomarańczowym
Składniki
- 500 g płatków owsianych
- 250 g pestek dyni
- 250 g pestek słonecznika
- 250 g orzechów włoskich
- 100 g płatków migdałowych
- skórka z jednej pomarańczy
- 100 g masła
- 200 g miodu
- 400 ml soku pomarańczowego
- 200 g cukru kokosowego
- 250 g żurawiny
Instrukcja
- Pestki, płatki i orzechy wymieszaj i podpraż około 10 min w temperaturze 180° często je przegarniając. Powinny się zazłocić
- Do garnka wlej sok pomarańczowy i miód
- Wrzuć skórkę pomarańczową, cukier kokosowy i masło
- Zagotuj do dobrego połaczenia sie składników
- Do dużej miski wrzuć uprażone pestki i zalej przygotowanym sosem, dobrze zamieszaj
- Poczekaj aż płatki nasiąkną i wyłóż cienką warstwą na blaszkę wyłozoną paierem do pieczenia
- Ta ilość mieszanki będzie potrzebowała dwóch blaszek
- Susz w piekarniku, często przegarniając mieszankę w temperaturze ok 100°Pilnuj, żeby dobrze wyschła, ale się nie przypaliła
- Dodaj żurawinę
- Zostaw do wystygnięcia. Gotowa granola powinna się swobodnie przesypywać
- Przechowuj w torbie papierowej lub słoiku z dostępem powietrza
Notatki

