Fit słodycze,  owsianki,  SŁODKIE,  SZYBKO I ŁATWO

Domowa granola na soku pomarańczowym

Przejdź do przepisu

Kiedy przychodzą zimne pory roku, częściej mamy ochotę na ciepłe śniadania. Zazwyczaj jednak nie mamy za dużo czasu rano na skomplikowane dania. Idealnym rozwiązaniem będzie w takiej sytuacji domowa granola, którą zawsze możemy zalać podgrzanym, ulubionym mlekiem i szybciutko mieć zdrowe i pyszne śniadanie. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo, robi się na raz dużą porcję, a potem tylko sięga do słoika. Są oczywiście w dużym wyborze jej kupne wersje, ale wiadomo, co domowe, to domowe. Żadnych niezdrowych tłuszczy i zbędnej chemii, a w dodatku możesz skomponować ją z ulubionych składników. Nie trzymaj się więc bardzo skrupulatnie tego przepisu, możesz swobodnie go modyfikować według własnego gustu. Udanych eksperymentów 🙂

A tutaj znajdziesz troszkę inny przepis na domową granolę -> Domowa granola

Smacznego!!!

Domowa granola na soku pomarańczowym

Doskonała na zdrowe śniadanie, ale także jako dodatek do deserów
Danie śniadanie
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
czas całkowity 50 minutes
Porcje 1 porcja

Składniki

  • 500 g płatków owsianych
  • 250 g pestek dyni
  • 250 g pestek słonecznika
  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałowych
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 100 g masła
  • 200 g miodu
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 200 g cukru kokosowego
  • 250 g żurawiny

Instrukcja

  • Pestki, płatki i orzechy wymieszaj i podpraż około 10 min w temperaturze 180° często je przegarniając. Powinny się zazłocić
  • Do garnka wlej sok pomarańczowy i miód
  • Wrzuć skórkę pomarańczową, cukier kokosowy i masło
  • Zagotuj do dobrego połaczenia sie składników
  • Do dużej miski wrzuć uprażone pestki i zalej przygotowanym sosem, dobrze zamieszaj
  • Poczekaj aż płatki nasiąkną i wyłóż cienką warstwą na blaszkę wyłozoną paierem do pieczenia
  • Ta ilość mieszanki będzie potrzebowała dwóch blaszek
  • Susz w piekarniku, często przegarniając mieszankę w temperaturze ok 100°
    Pilnuj, żeby dobrze wyschła, ale się nie przypaliła
  • Dodaj żurawinę
  • Zostaw do wystygnięcia. Gotowa granola powinna się swobodnie przesypywać
  • Przechowuj w torbie papierowej lub słoiku z dostępem powietrza

Notatki

Oczywiście możesz użyć dowolnych orzechów czy bakalii. 
Bakalie miękkie dodawaj na końcu, po uprażeniu i wysuszeniu granoli
Ta wersja nie jest zbyt słodka. Jeśli wolisz słodsze smaki, dodaj więcej miodu lub cukru

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating