Przekąski,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Warzywa na gorąco

Kotleciki z soczewicy garam masala

Przejdź do przepisu

Soczewica, podobnie jak ciecierzyca, jest strączkiem, który świetnie sprawdzi się w wielu postaciach. Tym razem zrobiłam z niej malutkie, chrupiące kotleciki. Mocno przyprawione, głównie indyjską mieszanką garam masala, naprawdę robią wrażenie. Nie mieliłam soczewicy na gładką masę, lepiej pozostawić troszkę ziarenek, żeby tworzyły przyjemną strukturę. Panierowane w bułeczce tartej i usmażone na gorącym oleju, mają bardzo chrupiącą skórkę i miękki środek. Dodatek jajka pozwala na zachowanie kształtu, jeśli ich nie jesz, zastosuj wegański zamiennik lub upiecz w piekarniku. Ale nie będą wtedy aż takie dobre 😉 Doskonale smakują z różnymi dodatkami, podane jako obiad, a także jedzone ręką prosto z talerza z ulubionym sosem. Ja podałam je z brukselką polaną klarowanym masłem i posypaną prażonym sezamem. To także był smakowity zestaw. Proporcje są podane orientacyjnie, podobnie jak przyprawy. Możesz użyć tych samych lub innych ulubionych i na pewno też będą pyszne. Udanych kreacji!

Przepyszna jest też Zupa z czerwonej soczewicy

Smacznego!!!

Kotleciki z soczewicy garam masala

Pyszne kotleciki roślinne, które smakują każdemu
Danie kolacja, Obiad, przekąska
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 10 minutes
czas całkowity 1 hour 10 minutes
Porcje 4 porcje

Składniki

  • 150 g suchej zielonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka tandoori
  • 1/2 łyżeczki chili
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Instrukcja

  • Soczewicę przepłucz i ugotuj z dodatkiem soli w takiej ilości wody, żeby masa pozostała gęsta. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia i dobrze ostudzić
  • Soczewica musi być miękka i się rozpadać, ale dobrze jest, jeśli są wyczuwalne jeszcze ziarenka
  • Dodaj jajko, przyprawy i bułkę tartą
  • Uformuj malutkie kotleciki i panieruj w bułce tartej
  • Smaż na gorącym oleju, aż staną się chrupiące i brązowe

Notatki

Podawaj z ulubionymi dodatkami i sosami

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating