
Kotleciki z soczewicy garam masala
Soczewica, podobnie jak ciecierzyca, jest strączkiem, który świetnie sprawdzi się w wielu postaciach. Tym razem zrobiłam z niej malutkie, chrupiące kotleciki. Mocno przyprawione, głównie indyjską mieszanką garam masala, naprawdę robią wrażenie. Nie mieliłam soczewicy na gładką masę, lepiej pozostawić troszkę ziarenek, żeby tworzyły przyjemną strukturę. Panierowane w bułeczce tartej i usmażone na gorącym oleju, mają bardzo chrupiącą skórkę i miękki środek. Dodatek jajka pozwala na zachowanie kształtu, jeśli ich nie jesz, zastosuj wegański zamiennik lub upiecz w piekarniku. Ale nie będą wtedy aż takie dobre 😉 Doskonale smakują z różnymi dodatkami, podane jako obiad, a także jedzone ręką prosto z talerza z ulubionym sosem. Ja podałam je z brukselką polaną klarowanym masłem i posypaną prażonym sezamem. To także był smakowity zestaw. Proporcje są podane orientacyjnie, podobnie jak przyprawy. Możesz użyć tych samych lub innych ulubionych i na pewno też będą pyszne. Udanych kreacji!
Przepyszna jest też Zupa z czerwonej soczewicy
Smacznego!!!
Kotleciki z soczewicy garam masala
Składniki
- 150 g suchej zielonej soczewicy
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- bułka tarta do panierowania
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka tandoori
- 1/2 łyżeczki chili
- Sól, pieprz, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Instrukcja
- Soczewicę przepłucz i ugotuj z dodatkiem soli w takiej ilości wody, żeby masa pozostała gęsta. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia i dobrze ostudzić
- Soczewica musi być miękka i się rozpadać, ale dobrze jest, jeśli są wyczuwalne jeszcze ziarenka
- Dodaj jajko, przyprawy i bułkę tartą
- Uformuj malutkie kotleciki i panieruj w bułce tartej
- Smaż na gorącym oleju, aż staną się chrupiące i brązowe
Notatki

