Do chleba,  Przekąski,  SŁONE,  Warzywa na gorąco,  Wege

Pasztet warzywny z wędzonym tofu

Przejdź do przepisu

Kiedy walają Ci się po lodówce warzywa bez przydziału, zrób pasztet warzywny. Bardzo fajny sposób na wykorzystanie resztek. W pasztetach warzywnych bardzo ważne jest dobre przyprawienie, gdyż seler czy pietruszka nie odznaczają się wybitnym smakiem. Wszystkie warzywa i pieczarki na początku upiekłam. Aby dodać odrobinę mięsnego smaku, zastosowałam wędzone tofu, którego resztka również czekała na wykorzystanie. I to był bardzo dobry pomysł. Warzywny pasztet świetnie smakuje z tradycyjnymi dodatkami jak kiszone ogórki, marynowana papryka czy gruszka w occie. Kanapkę możesz sobie posmarować musztardą czy chrzanem lub innym ulubionym sosem. Proporcji nie trzeba zachowywać ściśle, rób z tego, co akurat masz pod ręką. Zwróć tylko uwagę na gęstość masy- jeśli jest za rzadka, dodaj więcej bułki tartej i odpowiednio długie wypieczenie pasztetu. Powinien mieć zwartą konsystencję i piękny złocisty wierzch. Nie krój na gorąco, bo może się rozwalić. Nie ujmie mu to smaku, ale na urodzie straci. Udanych eksperymentów!

Smacznego!!!

Pasztet warzywny z wędzonym tofu

Pasztet z pieczonych warzyw, bez grama mięsa
Danie Przekąski
Przygotowanie 50 minutes
Gotowanie 1 hour 40 minutes
czas całkowity 2 hours 30 minutes
Porcje 8 porcji

Wyposażenie

  • Maszynka do mielenia

Składniki

  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 pieczarek
  • oliwa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego tofu
  • Majeranek, harissa, chili, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

Instrukcja

  • Warzywa obierz, pokrój i zalej oliwą
  • Piecz w 180° C przez około 40 min
  • Upieczone warzywa i tofu zmiel w maszynce do mielenia
  • Dodaj jajka, bułkę tartą i przyprawy według swojego gustu
  • Piecz 50- 60 min w temperaturze 180° C
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy i studź na kratce
  • Krój po całkowitym schłodzeniu, pasztet będzie wtedy zwarty i nie będzie się kruszył

Notatki

Świetnie smakuje z dodatkiem musztardy, chrzanu ,a także kiszonych ogórków czy marynowanej papryki.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating