
Pasztet warzywny z wędzonym tofu
Kiedy walają Ci się po lodówce warzywa bez przydziału, zrób pasztet warzywny. Bardzo fajny sposób na wykorzystanie resztek. W pasztetach warzywnych bardzo ważne jest dobre przyprawienie, gdyż seler czy pietruszka nie odznaczają się wybitnym smakiem. Wszystkie warzywa i pieczarki na początku upiekłam. Aby dodać odrobinę mięsnego smaku, zastosowałam wędzone tofu, którego resztka również czekała na wykorzystanie. I to był bardzo dobry pomysł. Warzywny pasztet świetnie smakuje z tradycyjnymi dodatkami jak kiszone ogórki, marynowana papryka czy gruszka w occie. Kanapkę możesz sobie posmarować musztardą czy chrzanem lub innym ulubionym sosem. Proporcji nie trzeba zachowywać ściśle, rób z tego, co akurat masz pod ręką. Zwróć tylko uwagę na gęstość masy- jeśli jest za rzadka, dodaj więcej bułki tartej i odpowiednio długie wypieczenie pasztetu. Powinien mieć zwartą konsystencję i piękny złocisty wierzch. Nie krój na gorąco, bo może się rozwalić. Nie ujmie mu to smaku, ale na urodzie straci. Udanych eksperymentów!
Smacznego!!!
Pasztet warzywny z wędzonym tofu
Wyposażenie
- Maszynka do mielenia
Składniki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 8 pieczarek
- oliwa
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 100 g wędzonego tofu
- Majeranek, harissa, chili, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
Instrukcja
- Warzywa obierz, pokrój i zalej oliwą
- Piecz w 180° C przez około 40 min
- Upieczone warzywa i tofu zmiel w maszynce do mielenia
- Dodaj jajka, bułkę tartą i przyprawy według swojego gustu
- Piecz 50- 60 min w temperaturze 180° C
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy i studź na kratce
- Krój po całkowitym schłodzeniu, pasztet będzie wtedy zwarty i nie będzie się kruszył
Notatki

