
Naleśniki Crepes Suzette
Przejdź do przepisu
To chyba najpopularniejsze naleśniki na świecie! Ich pomarańczowo-maślany smak jest naprawdę wybitny. Delikatne, cieniutkie ciasto złożone w chusteczkę i polane gorącym syropem pomarańczowym, to cudowna rozkosz dla podniebienia. Dodatkowo, w wersji dla dorosłych, polane likierem pomarańczowym Grand Marnier. Jeśli masz odwagę, to go podpal tuż przed podaniem, będzie to bardzo efektowne i przy okazji wypali się alkohol. Ponoć ten sposób serwowania naleśników Crepes Suzette zawdzięczają przypadkowi, ale trzeba przyznać, że robi wrażenie.
Smacznego!!!
Naleśniki Crepes Suzette
Chyba najlepsze naleśniki na świecie skąpane w pomarańczowym sosie….
Porcje 15 porcji
Wyposażenie
- Blender
- Patelnia 24 cm Ø
Składniki
Naleśniki
- 225 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 3,2%
- 250 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- 25 g masła do smażenia
Syrop pomarańczowy
- 75 ml likieru Grand Marnier lub innego pomarańczowedo
- 75 ml soku pomarańczowego
- 75 ml wody
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
Instrukcja
Naleśniki
- Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj na gładką masę
- Odstaw na 30 min
- Roztop masło na patelni
- Smaż cienkie naleśniki po obu stronach na złoto, odkładaj na talerz
Syrop
- Na patelnię wylej sok pomarańczowy i wrzuć skórkę
- Zredukuj o połowę
- Dodaj wodę, cukier i masło
- Gotuj na małym ogniu do połączenia wszystkich składników
- Na koniec dodaj likier
- Opcjonalnie podpal go, by pozbyć się alkoholu
Podawanie
- Naleśniki złóż w chusteczkę i podgrzewaj na małym ogniu polewając syropem
Notatki
Oczywiście można pominąć dodatek alkoholu, ale dodaj wtedy więcej soku pomarańczowego
Ilość naleśników zależy od wielkości patelni i grubości ciasta więc jest orientacyjna. Z rekomendowanej wielkości patelni wyjdą naleśniki o średnicy 20 cm
Przepis pochodzi z książki ” Francuskie przepisy z bistro Charlotte” E. Dobak J. Kosmala

