Desery,  Placki, gofry, naleśniki,  SŁODKIE

Naleśniki Crepes Suzette

Przejdź do przepisu

To chyba najpopularniejsze naleśniki na świecie! Ich pomarańczowo-maślany smak jest naprawdę wybitny. Delikatne, cieniutkie ciasto złożone w chusteczkę i polane gorącym syropem pomarańczowym, to cudowna rozkosz dla podniebienia. Dodatkowo, w wersji dla dorosłych, polane likierem pomarańczowym Grand Marnier. Jeśli masz odwagę, to go podpal tuż przed podaniem, będzie to bardzo efektowne i przy okazji wypali się alkohol. Ponoć ten sposób serwowania naleśników Crepes Suzette zawdzięczają przypadkowi, ale trzeba przyznać, że robi wrażenie.

Smacznego!!!

Naleśniki Crepes Suzette

Chyba najlepsze naleśniki na świecie skąpane w pomarańczowym sosie….
Danie deser, drugie śniadanie, śniadanie
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 30 minutes
Porcje 15 porcji

Wyposażenie

  • Blender
  • Patelnia 24 cm Ø

Składniki

Naleśniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 25 g masła do smażenia

Syrop pomarańczowy

  • 75 ml likieru Grand Marnier lub innego pomarańczowedo
  • 75 ml soku pomarańczowego
  • 75 ml wody
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Instrukcja

Naleśniki

  • Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj na gładką masę
  • Odstaw na 30 min
  • Roztop masło na patelni
  • Smaż cienkie naleśniki po obu stronach na złoto, odkładaj na talerz

Syrop

  • Na patelnię wylej sok pomarańczowy i wrzuć skórkę
  • Zredukuj o połowę
  • Dodaj wodę, cukier i masło
  • Gotuj na małym ogniu do połączenia wszystkich składników
  • Na koniec dodaj likier
  • Opcjonalnie podpal go, by pozbyć się alkoholu

Podawanie

  • Naleśniki złóż w chusteczkę i podgrzewaj na małym ogniu polewając syropem

Notatki

Oczywiście można pominąć dodatek alkoholu, ale dodaj wtedy więcej soku pomarańczowego
Ilość naleśników zależy od wielkości patelni i grubości ciasta więc jest orientacyjna. Z rekomendowanej wielkości patelni wyjdą naleśniki o średnicy 20 cm

Przepis pochodzi z książki ” Francuskie przepisy z bistro Charlotte” E. Dobak J. Kosmala

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating