
Zupa z koreańską kapustą kimchi
Szybciej się chyba nie da. Jeśli masz gotowy bulion, w 15 minut zrobisz pyszną i zdrową zupą. Wykorzystasz do tego koreańską kiszoną kapustę, która jest szeroko znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. Nie potrzebuje długiego gotowania, jest ono wręcz niewskazane, by nie mordować pożytecznych bakterii. Jest ona dosyć pikantna, wiec zupa będzie bardzo rozgrzewająca. Idealna wprost na jesienne szarugi. W wersji bez mięsa wzbogacisz ją dodatkiem pysznego tofu marynowanego w chili, mięsożercy można dołożyć kawałki kurczaka lub innego mięsa, które np. zostało z poprzedniego dnia. Zupa ta jest więc świetna do zagospodarowania resztek. Dodatek wodorostów i sezamu nadaje jej azjatyckiego charakteru i podnosi wartości odżywcze. Kapustę kimchi możesz kupić gotową na większym bazarku, choć jest ona dosyć droga. O wiele taniej wyjdzie zrobić ją samemu. Potrzeba jedynie zaopatrzyć się w gotową mieszankę przypraw, a wykonanie jest niezwykle proste i na opakowaniu znajdziesz przepis.
Smacznego!!!
Zupa z koreańską kapustą kimchi
Składniki
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 400 g kimchi
- 1 arkusz nori
- 2 szt. selera naciowego
- olej sezamowy
- 180 g tofu w chili
- prażony na suchej patelni sezam
Instrukcja
- Pokrój kimchi na drobniejsze kawałki
- Bulion rozgrzej i wlej passatę
- Pogotuj chwilę i wrzuć kapustę
- Gotuj 5 minut
- Pokrój tofu na kostki, selera w mniejsze kawałki
- Arkusz nori potnij na drobniejsze kawałki
- Zupę rozlej na talerze, wrzuć tofu, selera naciowego i nori
- Posyp sezamem i skrop olejem sezamowym
Notatki

