
Krem czekoladowy w 10 minut
Jeśli dopadnie Cię jesienna chandra, sięgnij po czekoladę. Czekolada nie pyta, czekolada rozumie 🙂 W 10 minut zrobisz najprostszy czekoladowy krem, który pozwoli Ci bez szwanku przetrwać jesienne szarugi. Trzeba tylko rozpuścić czekoladę i połączyć ją z bitą śmietaną. Do tego dowolne dodatki i deserek jak się patrzy. Ja dodałam trochę ciasteczek oreo, bo akurat miałam resztki w domu i miło jest jak deser ma różne struktury. Do tego poszły wiśnie w syropie ( całe szczęście, że sobie zrobiłam latem), bo stanowią idealną parę dla kremu czekoladowego. A żeby lekko uspokoić sumienie i podnieść wartości odżywcze, łyżka orzechów włoskich. Można je wcześniej lekko przeprażyć na suchej patelni. Błyskawiczny i przepyszny deser na poprawę humoru lub poczęstowanie niespodziewanych gości ( czy jeszcze tacy bywają?). Ten krem można także wykorzystać do przełożenia ciast czy tortów, tylko naturalnie należy zrobić potrójną lub nawet poczwórną porcję. A jeśli deser będzie jedzony przez dorosłych, dodaj odrobinę wiśniówki lub rumu…
Smacznego!!!
Krem czekoladowy w 10 minut
Wyposażenie
- Blender
Składniki
- 100 g czekolady gorzkiej jak wolisz może być mleczna
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie
- 4 łyżki wiśni z syropu
- 8 szt. herbatników Oreo
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich przeprażonych na suchej patelni
Instrukcja
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź
- Zchlodzoną śmietankę ubij na sztywno
- Do ubitej śmietanki dodawaj powoli czekoladę wciąż ubijając na gładką masę
- Dodaj pod koniec kakao i cukier puder
- Do 4 pucharków wkrusz na dno po jednym ciastku, wlej syrop wiśniowy
- Rozłoż masę czekoladową
- Każdą porcję posyp wiśniami z syropu i orzechami włoskimi, wciśnij po jednym ciasteczku oreo
Notatki

