SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege,  Zupy

Wegański żurek z selera

Przejdź do przepisu

Polski żurek słynie na całym świecie ze swojego smaku. Dla cudzoziemców jest on niezwykle oryginalny, gdyż nie znają oni kwaśnych smaków uzyskanych z fermentowanej mąki żytniej. Kto raz spróbuje, będzie już zawsze do niego wracał. Tradycyjny żurek gotowany jest jednak na kiełbasie czy wędzonce, w jaki więc sposób uzyskać ten smak, gdy się nie je mięsa? Bardzo ciekawą propozycją jest żurkowy krem z selera. Wszystkie przyprawy i dodatki używane są jak w tradycyjnym przepisie. Dodajemy bardzo dużo ziół jak majeranek czy lubczyk ( znacie jego sekretne działanie? ;-)) dużo czosnku i tarty chrzan. Aby uzyskać posmak wędzonki dobrze jest użyć wędzonej soli i odrobinę wędzonej papryki. Zakwas żurkowy, oprócz cudownego smaku, ma także właściwości lecznicze dla naszych jelit, gdyż doskonale wzmacnia naszą florę bakteryjną. Dodajemy go na samym końcu i gotujemy tylko chwilkę, by nie utracił swoich zalet.

Taki żurek możemy podać ze śmietaną, jajkiem na twardo czy grzankami. Na pewno spotka się z dużym entuzjazmem biesiadników.

A może masz ochotę na inną tradycyjną zupę w wersji bez mięsa? Szybki kapuśniak w wersji wege

Smacznego!!!

Wegański żurek z selera

Bezmięsna wersja tej pysznej zupy
Danie Zupa
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
czas całkowity 40 minutes
Porcje 4 porcje

Wyposażenie

  • Blender

Składniki

  • 1 średni seler
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 dowolne grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2 łyżki chrzanu
  • śmietana
  • majeranek, lubczyk, natka pietruszki, pieprz, sól i papryka wędzona
  • 1 szklanka zakwasu
  • Oliwa

Instrukcja

  • Selera, pietruszkę i ziemniaka obierz i pokrój na drobną kostkę
  • Do garnka wlej oliwę i wrzuć warzywa
  • Smaż do lekkiego zazłocenia
  • W międzyczasie, na patelni usmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj do warzyw
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i grzyby i zalej ok 1000 ml wrzątku lub bulionu warzywnego
  • Dodaj wędzoną paprykę i gotuj aż do miękkości warzyw ok 20 min
  • Usuń liście laurowe i ziele angielskie i zblenduj wszystko na gładką masę
  • Dopraw do smaku solą wędzoną
  • Dodaj zakwas żytni, zioła i chrzan- wymieszaj
  • Na talerzu polej śmietaną i posyp suszonym majerankiem i świeżo mielonym pieprzem
  • Podawaj z dodatkiem żytniego pieczywa lub grzankami z czerstwego pieczywa

Notatki

Świetnym dodatkiem do tej zupy będzie też jajko na twardo 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating