
Wegański żurek z selera
Polski żurek słynie na całym świecie ze swojego smaku. Dla cudzoziemców jest on niezwykle oryginalny, gdyż nie znają oni kwaśnych smaków uzyskanych z fermentowanej mąki żytniej. Kto raz spróbuje, będzie już zawsze do niego wracał. Tradycyjny żurek gotowany jest jednak na kiełbasie czy wędzonce, w jaki więc sposób uzyskać ten smak, gdy się nie je mięsa? Bardzo ciekawą propozycją jest żurkowy krem z selera. Wszystkie przyprawy i dodatki używane są jak w tradycyjnym przepisie. Dodajemy bardzo dużo ziół jak majeranek czy lubczyk ( znacie jego sekretne działanie? ;-)) dużo czosnku i tarty chrzan. Aby uzyskać posmak wędzonki dobrze jest użyć wędzonej soli i odrobinę wędzonej papryki. Zakwas żurkowy, oprócz cudownego smaku, ma także właściwości lecznicze dla naszych jelit, gdyż doskonale wzmacnia naszą florę bakteryjną. Dodajemy go na samym końcu i gotujemy tylko chwilkę, by nie utracił swoich zalet.
Taki żurek możemy podać ze śmietaną, jajkiem na twardo czy grzankami. Na pewno spotka się z dużym entuzjazmem biesiadników.
A może masz ochotę na inną tradycyjną zupę w wersji bez mięsa? Szybki kapuśniak w wersji wege
Smacznego!!!
Wegański żurek z selera
Wyposażenie
- Blender
Składniki
- 1 średni seler
- 1 średnia pietruszka
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 dowolne grzyby
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 2 łyżki chrzanu
- śmietana
- majeranek, lubczyk, natka pietruszki, pieprz, sól i papryka wędzona
- 1 szklanka zakwasu
- Oliwa
Instrukcja
- Selera, pietruszkę i ziemniaka obierz i pokrój na drobną kostkę
- Do garnka wlej oliwę i wrzuć warzywa
- Smaż do lekkiego zazłocenia
- W międzyczasie, na patelni usmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj do warzyw
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i grzyby i zalej ok 1000 ml wrzątku lub bulionu warzywnego
- Dodaj wędzoną paprykę i gotuj aż do miękkości warzyw ok 20 min
- Usuń liście laurowe i ziele angielskie i zblenduj wszystko na gładką masę
- Dopraw do smaku solą wędzoną
- Dodaj zakwas żytni, zioła i chrzan- wymieszaj
- Na talerzu polej śmietaną i posyp suszonym majerankiem i świeżo mielonym pieprzem
- Podawaj z dodatkiem żytniego pieczywa lub grzankami z czerstwego pieczywa
Notatki

