
Cynamonki inaczej – wnętrzności zombie ;-)
Przejdź do przepisu
To ciasto robi wrażenie! Tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Drożdżówka cynamonowa, która do złudzenia przypomina wnętrzności :-))) Propozycja typowo na Halloween, ale przepis można wykorzystać też w spokojniejszej stylizacji. Cynamonki Wystarczy posmarować lukrem zamiast dżemem i wyglądać będzie zupełnie inaczej. Paski ciasta można też złożyć na pół w poprzek, skręcić wzdłuż długiej osi i zawinąć w kółko, w pojedynczą bułeczkę. Zamiast posypki cynamonowej można też użyć innego nadzienia. Bardzo elastyczny przepis !
Przepis zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com
Smacznego!!!
Cynamonki inaczej, wnętrzności zombie
Tylko dla ludzi o mocnych nerwach;-) Propozycja na imprezę halloweenową
Porcje 12 porcji
Składniki
- 270 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 5 g drożdży świeżych
- 40 g masła rozpuszczonego
- 125 ml mleka
- 1 duże jajko
Do posmarowania
- 1,5 łyżki cynamonu
- 100 g cukru kokosowego może być zwykły
- 40 g masła rozpuszczonego
Na wierzch
- dżem truskawkowy
- dżem wiśniowy
Instrukcja
Rozczyn
- Wymieszaj ciepłe mleko z rozkruszonymi drożdżami, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Ciasto
- Mąkę przesiej i dodaj rozczyn i pozostałe składniki, zarób. Na końcu dodaj roztopione masło
- Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny
- Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt 30×45. Jeśli ciasto się klei, podsyp mąką
- Posmaruj placek rozpuszczonym masłem, posyp cynamonem i cukrem
- Pokrój na paski ok 3-4 cm
- Każdy pasek posklejaj wzdłuż na pół i układaj sklejeniem do dołu w falbanki w blaszce 30×22 cm wyłożonej papierem do pieczenia
- Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce
- Piec w temperaturze 180 °C około 13 minut
- Jeszcze gorące posmaruj dżemem truskawkowym wymieszanym z wiśniowym
Notatki
Jeżeli nie chcesz, żeby ciasto wyglądało przerażająco, posmaruj raczej lukrem.

