Ciasta,  SŁODKIE

Cynamonki inaczej – wnętrzności zombie ;-)

Przejdź do przepisu

To ciasto robi wrażenie! Tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Drożdżówka cynamonowa, która do złudzenia przypomina wnętrzności :-))) Propozycja typowo na Halloween, ale przepis można wykorzystać też w spokojniejszej stylizacji. Cynamonki Wystarczy posmarować lukrem zamiast dżemem i wyglądać będzie zupełnie inaczej. Paski ciasta można też złożyć na pół w poprzek, skręcić wzdłuż długiej osi i zawinąć w kółko, w pojedynczą bułeczkę. Zamiast posypki cynamonowej można też użyć innego nadzienia. Bardzo elastyczny przepis !

Przepis zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com

Smacznego!!!

Cynamonki inaczej, wnętrzności zombie

Tylko dla ludzi o mocnych nerwach;-) Propozycja na imprezę halloweenową
Danie deser
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 13 minutes
czas całkowity 33 minutes
Porcje 12 porcji

Składniki

  • 270 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 5 g drożdży świeżych
  • 40 g masła rozpuszczonego
  • 125 ml mleka
  • 1 duże jajko

Do posmarowania

  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 100 g cukru kokosowego może być zwykły
  • 40 g masła rozpuszczonego

Na wierzch

  • dżem truskawkowy
  • dżem wiśniowy

Instrukcja

Rozczyn

  • Wymieszaj ciepłe mleko z rozkruszonymi drożdżami, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki
  • Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Ciasto

  • Mąkę przesiej i dodaj rozczyn i pozostałe składniki, zarób. Na końcu dodaj roztopione masło
  • Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny
  • Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt 30×45. Jeśli ciasto się klei, podsyp mąką
  • Posmaruj placek rozpuszczonym masłem, posyp cynamonem i cukrem
  • Pokrój na paski ok 3-4 cm
  • Każdy pasek posklejaj wzdłuż na pół i układaj sklejeniem do dołu w falbanki w blaszce 30×22 cm wyłożonej papierem do pieczenia
  • Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce
  • Piec w temperaturze 180 °C około 13 minut
  • Jeszcze gorące posmaruj dżemem truskawkowym wymieszanym z wiśniowym

Notatki

Jeżeli nie chcesz, żeby ciasto wyglądało przerażająco, posmaruj raczej lukrem.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating