
Barszcz ukraiński bez mięsa
Wydaje się, że niektóre zupy dobrze smakują tylko wtedy, gdy są ugotowane na wywarze z mięsa. Do takich zaliczałam barszcz ukraiński, który w oryginalnym przepisie jest na wołowinie. Ale ponieważ uwielbiam weganizować przepisy, czyli sprawdzać jak będą smakowały w innych wersjach, oczywiście podjęłam wyzwanie. I wyszło super! Potrzeba wielu składników, ale są to produkty, które zwykle mamy w domu. Ważna też jest jakość buraków, postaraj się kupić jak najlepsze, od szczęśliwego 😉 gospodarza. Zupka ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Dzięki zawartości fasoli ma bardzo dużo białka. Nie pomijaj dodatku przesmażonego na maśle czosnku na koniec, bo to bardzo ważny element, który świetnie podkręca smak.
Polecam też Grochówka w wersji wegetariańskiej
Smacznego!!!
Barszcz ukraiński bez mięsa
Składniki
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 1 duży burak
- 2-3 ziemniaki
- 1-2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki zakwasu z buraków
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, majeranek
Instrukcja
- Buraka obierz i zetrzyj na tarce
- W garnku rozpuść łyżkę masła i duś na nim buraczki ok 5 min
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i klika ziaren pieprzu
- Zalej 1 szklanką wody i duś pod przykryciem ok 10 min
- W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Dodaj do buraków i zalej całość bulionem, gotuj pod przykryciem dotąd aż ziemniaki będą miękkie, ok 10 min
- Dodaj fasolkę razem z płynem i zakwas
- Zapraw zupę śmietaną* dopraw solą i pieprzem oraz posyp obficie majerankiem
- Na malej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę masła i wciśnij czosnek. Smaż chwilkę, ale żeby się nie rumienił
- Dodaj do zupy.
Notatki

