SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege,  Zupy

Barszcz ukraiński bez mięsa

Przejdź do przepisu

Wydaje się, że niektóre zupy dobrze smakują tylko wtedy, gdy są ugotowane na wywarze z mięsa. Do takich zaliczałam barszcz ukraiński, który w oryginalnym przepisie jest na wołowinie. Ale ponieważ uwielbiam weganizować przepisy, czyli sprawdzać jak będą smakowały w innych wersjach, oczywiście podjęłam wyzwanie. I wyszło super! Potrzeba wielu składników, ale są to produkty, które zwykle mamy w domu. Ważna też jest jakość buraków, postaraj się kupić jak najlepsze, od szczęśliwego 😉 gospodarza. Zupka ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Dzięki zawartości fasoli ma bardzo dużo białka. Nie pomijaj dodatku przesmażonego na maśle czosnku na koniec, bo to bardzo ważny element, który świetnie podkręca smak.

Polecam też Grochówka w wersji wegetariańskiej

Smacznego!!!

Barszcz ukraiński bez mięsa

Pyszna zupa, nie ustępująca smakiem mięsnej koleżance
Danie Danie obiadowe, Zupa
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
czas całkowity 40 minutes

Składniki

  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1 duży burak
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki zakwasu z buraków
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, majeranek

Instrukcja

  • Buraka obierz i zetrzyj na tarce
  • W garnku rozpuść łyżkę masła i duś na nim buraczki ok 5 min
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i klika ziaren pieprzu
  • Zalej 1 szklanką wody i duś pod przykryciem ok 10 min
  • W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  • Dodaj do buraków i zalej całość bulionem, gotuj pod przykryciem dotąd aż ziemniaki będą miękkie, ok 10 min
  • Dodaj fasolkę razem z płynem i zakwas
  • Zapraw zupę śmietaną* dopraw solą i pieprzem oraz posyp obficie majerankiem
  • Na malej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę masła i wciśnij czosnek. Smaż chwilkę, ale żeby się nie rumienił
  • Dodaj do zupy.

Notatki

*zaprawienie zupy śmietaną polega na dodaniu niewielkiej ilości gorącej zupy DO śmietany i szybkim rozmieszaniu. Dzięki temu śmietana się nie zwarzy.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating