Domowe pieczywo,  SŁONE

Zakwas żytni do chleba

Przejdź do przepisu

Pieczenie chleba w domu nie jest jakąś sztuką wymagającą kończenia specjalnych fakultetów. Chleb na drożdżach jest bardzo łatwy do zrobienia i również jest pyszny, ale ma dwie wady. Wychodzi smaczny głównie z mąki pszennej i niestety na następny dzień traci bardzo na smaku i konsystencji. W przeciwieństwie do niego, chleb na zakwasie jest bardzo długo świeży i w miarę upływu czasu nawet smaczniejszy. No i znacznie zdrowszy. Aby go jednak upiec potrzebujesz dobrego zakwasu, co wymaga drobnych zabiegów i przygotowań rozpoczętych pięć dni wcześniej. Warto się jednak postarać, bo gdy zrobisz zakwas do chleba pierwszy raz, potem będziesz go sobie rozmnażać i trzymać w lodówce cały czas. Gdy przyjdzie Ci ochota na domowy, pyszny chlebek, będziesz go miała pod ręką i bardzo szybko Twój dom wypełni cudowny zapach pieczywa. Czynności przy zakwasie są banalnie proste, tyle że trzeba je wykonywać codziennie przez 5 dni.

Przepis na chleb żytni na zakwasie znajdziesz tutaj: Chleb żytni na zakwasie

Smacznego!!!

Zakwas żytni do chleba

Zrobienie zakwasu do własnego chleba mnie jest wcale trudne!
Danie Chleb domowy
czas całkowity 5 days
Porcje 1 porcja

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1,5 szklanki wody

Instrukcja

  • Dzień pierwszy: 1/2 szklanki mąki żytniej mieszamy w słoiku z 1/2 szklanki wody, przykrywamy gazą lub bawełnianą czy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu
  • Dzień drugi: 1/4 szklanki mąki żytniej mieszamy z 1/4 szklanki wody
  • Dzień trzeci: 1/4 szklanki mąki żytniej mieszamy z 1/4 szklanki wody
  • Dzień czwarty:1/4 szklanki mąki żytniej mieszamy z 1/4 szklanki wody
  • Dzień piąty: 2 godziny przed pieczeniem chleba dodajemy do zakwasu 1 łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę wody

Notatki

Trzymamy zakwas w ciepłym miejscu. Powinien mieć przyjemny zapach i lekko bąbelkować.
Zakwasu wychodzi więcej niż potrzebujemy do pierwszego wypieku, więc resztę trzymamy w lodówce. Co 3 dni dodajemy po łyżce mąki i wody.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating