
Zakwas żytni do chleba
Pieczenie chleba w domu nie jest jakąś sztuką wymagającą kończenia specjalnych fakultetów. Chleb na drożdżach jest bardzo łatwy do zrobienia i również jest pyszny, ale ma dwie wady. Wychodzi smaczny głównie z mąki pszennej i niestety na następny dzień traci bardzo na smaku i konsystencji. W przeciwieństwie do niego, chleb na zakwasie jest bardzo długo świeży i w miarę upływu czasu nawet smaczniejszy. No i znacznie zdrowszy. Aby go jednak upiec potrzebujesz dobrego zakwasu, co wymaga drobnych zabiegów i przygotowań rozpoczętych pięć dni wcześniej. Warto się jednak postarać, bo gdy zrobisz zakwas do chleba pierwszy raz, potem będziesz go sobie rozmnażać i trzymać w lodówce cały czas. Gdy przyjdzie Ci ochota na domowy, pyszny chlebek, będziesz go miała pod ręką i bardzo szybko Twój dom wypełni cudowny zapach pieczywa. Czynności przy zakwasie są banalnie proste, tyle że trzeba je wykonywać codziennie przez 5 dni.
Przepis na chleb żytni na zakwasie znajdziesz tutaj: Chleb żytni na zakwasie
Smacznego!!!
Zakwas żytni do chleba
Składniki
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1,5 szklanki wody
Instrukcja
- Dzień pierwszy: 1/2 szklanki mąki żytniej mieszamy w słoiku z 1/2 szklanki wody, przykrywamy gazą lub bawełnianą czy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu
- Dzień drugi: 1/4 szklanki mąki żytniej mieszamy z 1/4 szklanki wody
- Dzień trzeci: 1/4 szklanki mąki żytniej mieszamy z 1/4 szklanki wody
- Dzień czwarty:1/4 szklanki mąki żytniej mieszamy z 1/4 szklanki wody
- Dzień piąty: 2 godziny przed pieczeniem chleba dodajemy do zakwasu 1 łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę wody
Notatki

