SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege,  Zupy

Szybki kapuśniak w wersji wege

Przejdź do przepisu

Kto ma ochotę na talerz gorącego kapuśniaku? Typowo jesienna, polska zupa, w której bardzo dużą rolę odgrywa smak wędzonki. Ale nawet jeśli jesteś wege, nie musisz rezygnować tych smaków. Wędzone przyprawy ( papryka i sól ) i wędzone tofu doskonale zastępują boczek! Zupa wyszła bardzo pyszna. Jej wykonanie zajmuje około pół godziny, jeśli masz gotowy bulion. Ja gotuję zawsze więcej i zostawiam w lodówce. Przepis na bulion znajdziesz tutaj: Bulion warzywny Do bulionu podstawowego należy dodać sporo papryki słodkiej, papryki wędzonej ostrej i soli wędzonej. Oparłam się na przepisie ze starej książki kucharskiej ” Kuchnia polska ” i go ” zweganizowałam” ;-). Notabene to pierwsza książka, z której uczyłam się gotować 🙂

Smacznego!!!

Szybki kapuśniak wege

Pyszna polska, jesienna zupa w wersji wege, w niczym nie ustępująca smakiem tej z boczkiem
Danie Danie obiadowe, Zupa
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 35 minutes
Porcje 4 porcje

Składniki

  • 2000 ml bulionu warzywnego dodaj sól i paprykę wędzoną
  • 200 g ziemniaków
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 80 g tofu wędzonego
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kuminu można zastąpić kminkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa

Instrukcja

  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę
  • Wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj ok. 10 min
  • Tofu pokój w maleńką kosteczkę i smaż na oliwie, aż będzie złote
  • Cebulę posiekaj razem z czosnkiem i dodaj do tofu
  • Smaż do zezłocenia cebuli, od czasu do czasu mieszając
  • Kapustę kiszoną posiekaj na drobniejsze kawałki i wrzuć do tofu z cebulą
  • Smaż pod pokrywką ok. 10 min. Można dodać 50 ml wody
  • Po tym czasie wrzuć wszystko do ugotowanych ziemniaków i gotuj jeszcze 5 min pod pokrywką

Notatki

Podawaj z grzankami lub chlebem, na talerzu dopraw porządnie pieprzem.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating