
Szybki kapuśniak w wersji wege
Kto ma ochotę na talerz gorącego kapuśniaku? Typowo jesienna, polska zupa, w której bardzo dużą rolę odgrywa smak wędzonki. Ale nawet jeśli jesteś wege, nie musisz rezygnować tych smaków. Wędzone przyprawy ( papryka i sól ) i wędzone tofu doskonale zastępują boczek! Zupa wyszła bardzo pyszna. Jej wykonanie zajmuje około pół godziny, jeśli masz gotowy bulion. Ja gotuję zawsze więcej i zostawiam w lodówce. Przepis na bulion znajdziesz tutaj: Bulion warzywny Do bulionu podstawowego należy dodać sporo papryki słodkiej, papryki wędzonej ostrej i soli wędzonej. Oparłam się na przepisie ze starej książki kucharskiej ” Kuchnia polska ” i go ” zweganizowałam” ;-). Notabene to pierwsza książka, z której uczyłam się gotować 🙂
Smacznego!!!
Szybki kapuśniak wege
Składniki
- 2000 ml bulionu warzywnego dodaj sól i paprykę wędzoną
- 200 g ziemniaków
- 300 g kapusty kiszonej
- 80 g tofu wędzonego
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki kuminu można zastąpić kminkiem
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa
Instrukcja
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę
- Wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj ok. 10 min
- Tofu pokój w maleńką kosteczkę i smaż na oliwie, aż będzie złote
- Cebulę posiekaj razem z czosnkiem i dodaj do tofu
- Smaż do zezłocenia cebuli, od czasu do czasu mieszając
- Kapustę kiszoną posiekaj na drobniejsze kawałki i wrzuć do tofu z cebulą
- Smaż pod pokrywką ok. 10 min. Można dodać 50 ml wody
- Po tym czasie wrzuć wszystko do ugotowanych ziemniaków i gotuj jeszcze 5 min pod pokrywką
Notatki

