
Zupa krem z dyni i mleka kokosowego
Kiedy na dworze robi się chłodno i czujemy zimno wewnętrzne, często wręcz marzymy o talerzu gorącej zupy. Jedną z najbardziej typowych w czasie jesieni jest zupa z dyni, ale ilu kucharzy, tyle przepisów na nią. Warzywo to jest bardzo delikatne w smaku, więc ostateczny efekt bardzo zależy od użytych przypraw. Dobrze jest w okresie jesienno-zimowym używać rozgrzewających dodatków typu imbir, pieprz cayenne czy chili. W tym przypadku wykorzystałam gotową pastę „Red curry paste”, więc odpada już dobór odpowiednich proporcji przypraw. W zależności od tego czy wolisz ostrzejsze czy łagodniejsze smaki, użyj jej mniej lub więcej. Podana przeze mnie ilość daje średnią ostrość ( wg moich kryteriów). Jest ona świetnie zrównoważona słodkim smakiem dyni i mleka kokosowego. Ze względu na użycie wyłącznie roślinnych składników, zupa jest odpowiednia również dla wegan. Bomba witaminowa, obfitość błonnika i to przyjemne ciepło w brzuszku….Do tego przepiękny kolor… 🙂
A może masz ochotę na Zupa krem z białych warzyw ?
Smacznego!!!
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym
Wyposażenie
- Blender
Składniki
- 1 mała dynia Hokkaido
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Biała część pora
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 3 liście kafiru
- Oliwa
- Sól
Instrukcja
- Dynie pokrój na kawałki i upiecz w temp 200 st ok 30-40 min
- Warzywa pokrój na drobne kawałki
- Przesmaż je na oliwie
- Zalej wrzątkiem, ok 2000 ml
- Wrzuć liście kafiru
- Gotuj 15 minut
- Wrzuć dynię i pastę curry
- Wlej mleko kokosowe
- Zblenduj wszystko na gładko
Notatki

