
Tarta na cieście francuskim z karmelizowaną gruszką
Jeżeli masz mało czasu a potrzebujesz pyszne i efektowne danie, ta tarta Cię zachwyci! Jej wykonanie jest banalnie proste ( korzystamy z gotowego ciasta francuskiego ) i nie zajmuje wiele czasu, ale efekt jest spektakularny. Do skarmelizowania najlepiej jest użyć Konferencji, bo jest to gruszka twarda i zachowuje kształt po usmażeniu. Jeżeli użyjesz miękkiej, nie będzie takiego wizualnego efektu, choć w smaku może być równie udana. Typowo jesienna tarta, dla miłośników serów i słodko-słonych połączeń. Choć słodycz tutaj pochodzi tylko od owocu i jest świetnie zrównoważona niedużym dodatkiem kremu z octem balsamicznym. Bardzo zbalansowany i wyrafinowany smak. Nawet jeśli nie jesteś wielką fanką takich potraw, spróbuj. Może akurat zmienisz zdanie…
Smacznego!!!
Tarta z gruszką na cieście francuskim
Wyposażenie
- forma na tartę 20 cm Ø
Składniki
- 1/2 op ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- pół kubeczka jogurtu greckiego
- 20 g parmezanu
- sól pieprz
- 1/2 serka camembert
- 1 gruszka Konferencja najlepsza!
- masła
- orzechy włoskie i laskowe
- rozmaryn świeży
- krem z octem balsamicznym
Instrukcja
- Wyłóż formę ciastem francuskim
- Wymieszaj jajka z jogurtem, czosnkiem, solą, pieprzem i parmezanem
- Pokrój camembert na kawałki i wyłóż na ciasto
- Zalej masą jajeczną
- Piecz 20-30 min w temperaturze 220 st
- Konferencje pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki i przesmaż na maśle
- Przesmaż też orzechy
- Gotową tartę pokryj gruszką i posyp orzechami
- Polej kremem z octem balsamicznym
- Udekoruj świeżym rozmarynem
Notatki

