Mączne,  Przekąski,  SŁONE,  SPECJALNE OKAZJE,  SZYBKO I ŁATWO

Tarta na cieście francuskim z karmelizowaną gruszką

Przejdź do przepisu

Jeżeli masz mało czasu a potrzebujesz pyszne i efektowne danie, ta tarta Cię zachwyci! Jej wykonanie jest banalnie proste ( korzystamy z gotowego ciasta francuskiego ) i nie zajmuje wiele czasu, ale efekt jest spektakularny. Do skarmelizowania najlepiej jest użyć Konferencji, bo jest to gruszka twarda i zachowuje kształt po usmażeniu. Jeżeli użyjesz miękkiej, nie będzie takiego wizualnego efektu, choć w smaku może być równie udana. Typowo jesienna tarta, dla miłośników serów i słodko-słonych połączeń. Choć słodycz tutaj pochodzi tylko od owocu i jest świetnie zrównoważona niedużym dodatkiem kremu z octem balsamicznym. Bardzo zbalansowany i wyrafinowany smak. Nawet jeśli nie jesteś wielką fanką takich potraw, spróbuj. Może akurat zmienisz zdanie…

Smacznego!!!

Tarta z gruszką na cieście francuskim

Szybka i pyszna tarta z serami i kandyzowaną gruszką
Danie Danie obiadowe, kolacja, Obiad, przekąska
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 30 minutes

Wyposażenie

  • forma na tartę 20 cm Ø

Składniki

  • 1/2 op ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół kubeczka jogurtu greckiego
  • 20 g parmezanu
  • sól pieprz
  • 1/2 serka camembert
  • 1 gruszka Konferencja najlepsza!
  • masła
  • orzechy włoskie i laskowe
  • rozmaryn świeży
  • krem z octem balsamicznym

Instrukcja

  • Wyłóż formę ciastem francuskim
  • Wymieszaj jajka z jogurtem, czosnkiem, solą, pieprzem i parmezanem
  • Pokrój camembert na kawałki i wyłóż na ciasto
  • Zalej masą jajeczną
  • Piecz 20-30 min w temperaturze 220 st
  • Konferencje pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki i przesmaż na maśle
  • Przesmaż też orzechy
  • Gotową tartę pokryj gruszką i posyp orzechami
  • Polej kremem z octem balsamicznym
  • Udekoruj świeżym rozmarynem

Notatki

Jest tez świetny pomysł na przekąskę na przyjęcie. Wystarczy zrobić w miniporcjach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating