Do chleba,  Przekąski,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Warzywa na gorąco,  Wege

Medaliony z bakłażana panierowane w parmezanie

Przejdź do przepisu

Czy wiesz, że bakłażan nazywany jest wegańskim mięsem? I w związku z tym, można z niego zrobić wspaniałe kotlety. Plastry bakłażana panierowane w parmezanie, doskonale smakują zarówno na gorąco, podane z sosem Arrabbiata, jak i na zimno, nawet na drugi dzień ( wręcz zastanawiam się czy nie lepiej). Mogą też świetnie służyć jako wegański kotlet w wegeburgerze. Wykonanie, jak zwykle u mnie, banalnie proste, bo polega na pokrojeniu bakłażana w plastry, wypanierowaniu i usmażeniu na gorącym oleju. Nawet dziecko jest w stanie poradzić sobie z tym, więc do roboty !

Smacznego!!!

Medaliony z bakłażana panierowane w parmezanie

Pyszna wersja bakłażana, która równie dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno
Danie kolacja, Obiad, Przekąski
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
czas całkowity 1 hour

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 jajka
  • 10 liści mięty
  • 60 g mąki
  • 60 g parmezanu
  • 45 g bułki tartej
  • Olej
  • Sól, pieprz

Sos Arrabbiata

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałeczek chili
  • 50 ml białego wina opcjonalnie
  • 200 g passaty pomidorowej

Instrukcja

Sos Arrabbiata

  • Na oliwie przesmaż chwilę posiekany czosnek i chili
  • Dolej wino i poczekaj, aż alkohol wyparuje
  • Dodaj passatę
  • Posól i popieprz do smaku
  • Gotuj powolutku przez 15 min na małym grzaniu

Medaliony

  • Bakłażana pokrój na plasterki ok 1 cm grube, posól i popieprz
  • Wymieszaj jajka z posiekaną miętą
    Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem
  • Plastry bakłażana panieruj kolejno w mące, jajku i parmezanie
  • Smaż na gorącym oleju, odkładaj na papier kuchenny, aby odciągnąć tłuszcz

Notatki

Na gorąco świetnie smakują z sosem, na zimno będą doskonałym wegeburgerem !

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating