
Medaliony z bakłażana panierowane w parmezanie
Przejdź do przepisu
Czy wiesz, że bakłażan nazywany jest wegańskim mięsem? I w związku z tym, można z niego zrobić wspaniałe kotlety. Plastry bakłażana panierowane w parmezanie, doskonale smakują zarówno na gorąco, podane z sosem Arrabbiata, jak i na zimno, nawet na drugi dzień ( wręcz zastanawiam się czy nie lepiej). Mogą też świetnie służyć jako wegański kotlet w wegeburgerze. Wykonanie, jak zwykle u mnie, banalnie proste, bo polega na pokrojeniu bakłażana w plastry, wypanierowaniu i usmażeniu na gorącym oleju. Nawet dziecko jest w stanie poradzić sobie z tym, więc do roboty !
Smacznego!!!
Medaliony z bakłażana panierowane w parmezanie
Pyszna wersja bakłażana, która równie dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno
Składniki
- 1 bakłażan
- 2 jajka
- 10 liści mięty
- 60 g mąki
- 60 g parmezanu
- 45 g bułki tartej
- Olej
- Sól, pieprz
Sos Arrabbiata
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Kawałeczek chili
- 50 ml białego wina opcjonalnie
- 200 g passaty pomidorowej
Instrukcja
Sos Arrabbiata
- Na oliwie przesmaż chwilę posiekany czosnek i chili
- Dolej wino i poczekaj, aż alkohol wyparuje
- Dodaj passatę
- Posól i popieprz do smaku
- Gotuj powolutku przez 15 min na małym grzaniu
Medaliony
- Bakłażana pokrój na plasterki ok 1 cm grube, posól i popieprz
- Wymieszaj jajka z posiekaną miętąWymieszaj bułkę tartą z parmezanem
- Plastry bakłażana panieruj kolejno w mące, jajku i parmezanie
- Smaż na gorącym oleju, odkładaj na papier kuchenny, aby odciągnąć tłuszcz
Notatki
Na gorąco świetnie smakują z sosem, na zimno będą doskonałym wegeburgerem !

