Ciasta,  Desery,  Serniki,  SŁODKIE,  SŁONE

Sernik z gorgonzolą i bazylią

Przejdź do przepisu

Czy kiedykolwiek miałaś okazję spróbować słodko – słonego ciasta?

Genialne połączenie smaków! Sernik z gorgonzolą i bazylią! Na kruchym spodzie z krakersów, udekorowany figami, pistacjami i liśćmi bazylii. A jeśli podasz do niego czerwone wino, raj dla podniebienia gwarantowany! Wyrafinowany, elegancki deser. Tym przepisem na pewno zaskoczysz gości i rodzinę. Ale nie tylko smak jest tu zaskakujący. Także wygląd zrobi wrażenie na biesiadnikach!

Smacznego!!!

Sernik z gorgonzolą i bazylią

Wyjątkowo oryginalny smak, słodko – słony, genialny z kieliszkiem czerwonego wina
Danie ciasto, deser, przekąska
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 3 hours
czas całkowity 3 hours 30 minutes

Wyposażenie

  • Tortownica 20 cmØ

Składniki

  • 150 g krakersów
  • 80 g masła
  • 150 g gorgonzola dolce
  • 80 g jogurtu greckiego
  • 250 g mascarpone
  • Liście i kwiaty bazylii
  • Kilka liści mięty ananasowej
  • Kilka pistacji
  • 60 ml mleka
  • 90 ml śmietanki kremówki
  • 40 g cukru
  • 15 g żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku do namoczenia żelatyny

Instrukcja

  • Namocz żelatynę
  • Rozpuść masło
  • Krakersy zmiksuj z masłem i wyłóż nimi tortownicę
  • Wstaw do lodówki
  • Zmiksuj jogurt z gorgonzolą
  • Dodaj zioła i dokładnie zblenduj
  • Dodaj mascarpone
  • Do garnuszka wsyp cukier i wlej mleko oraz śmietankę
  • Gotuj do rozpuszczenia cukru
  • Wyłącz grzanie i dodaj namoczoną żelatynę
  • Gdy się dobrze rozpuści, dolej do pozostałej masy
  • Dokładnie zblenduj i wlej na ciasteczkowy spód
  • Wstaw do lodówki na 3 godz. (mój był po 1 godzinie gotowy)
  • Posiekaj pistacje
  • Udekoruj figami,bazylią i pistacjami

Notatki

Cudowny, wyrafinowany deser, który najlepiej smakuje w towarzystwie lampki czerwonego wina.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating