
Sernik z gorgonzolą i bazylią
Przejdź do przepisu
Czy kiedykolwiek miałaś okazję spróbować słodko – słonego ciasta?
Genialne połączenie smaków! Sernik z gorgonzolą i bazylią! Na kruchym spodzie z krakersów, udekorowany figami, pistacjami i liśćmi bazylii. A jeśli podasz do niego czerwone wino, raj dla podniebienia gwarantowany! Wyrafinowany, elegancki deser. Tym przepisem na pewno zaskoczysz gości i rodzinę. Ale nie tylko smak jest tu zaskakujący. Także wygląd zrobi wrażenie na biesiadnikach!
Smacznego!!!
Sernik z gorgonzolą i bazylią
Wyjątkowo oryginalny smak, słodko – słony, genialny z kieliszkiem czerwonego wina
Wyposażenie
- Tortownica 20 cmØ
Składniki
- 150 g krakersów
- 80 g masła
- 150 g gorgonzola dolce
- 80 g jogurtu greckiego
- 250 g mascarpone
- Liście i kwiaty bazylii
- Kilka liści mięty ananasowej
- Kilka pistacji
- 60 ml mleka
- 90 ml śmietanki kremówki
- 40 g cukru
- 15 g żelatyny
- 2 łyżki wrzątku do namoczenia żelatyny
Instrukcja
- Namocz żelatynę
- Rozpuść masło
- Krakersy zmiksuj z masłem i wyłóż nimi tortownicę
- Wstaw do lodówki
- Zmiksuj jogurt z gorgonzolą
- Dodaj zioła i dokładnie zblenduj
- Dodaj mascarpone
- Do garnuszka wsyp cukier i wlej mleko oraz śmietankę
- Gotuj do rozpuszczenia cukru
- Wyłącz grzanie i dodaj namoczoną żelatynę
- Gdy się dobrze rozpuści, dolej do pozostałej masy
- Dokładnie zblenduj i wlej na ciasteczkowy spód
- Wstaw do lodówki na 3 godz. (mój był po 1 godzinie gotowy)
- Posiekaj pistacje
- Udekoruj figami,bazylią i pistacjami
Notatki
Cudowny, wyrafinowany deser, który najlepiej smakuje w towarzystwie lampki czerwonego wina.

