Desery,  Przekąski,  SŁODKIE,  SŁONE,  SPECJALNE OKAZJE,  SZYBKO I ŁATWO

Gruszka zapiekana z kozim serem

Przejdź do przepisu

Jesień nie może być zaliczona bez tego danka. Niezwykle wyrafinowane połączenie smaków i tekstur. Pozornie może wydawać się, że słodycz miodu i gruszki nie będzie pasować do koziego sera i rozmarynu…. A jednak! Do tego przypieczone orzechy włoskie, wnoszące odrobinę chrupkości oraz kawałek figi i mamy boski deser lub przekąskę. Bowiem zapiekana gruszka pasuje do wielu okoliczności. Może być świetnym rozpoczęciem lub zakończeniem uczty, a także samodzielnym daniem eleganckiej kolacji przy świecach. Nie wymaga wcale pracy, a efekt smakowy i wizualny jest spektakularny. Szybko i pysznie, czyli tak, jak lubię najbardziej.

Smacznego!!!

Gruszka zapiekana z kozim serem

Pyszna przystawka, deser lub przekąska. Idealne zestawienie smaków
Danie deser, przekąska, przystawka
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 25 minutes

Składniki

  • 1 gruszka
  • Kawałek koziego sera
  • Orzechy włoskie
  • Figa
  • Miód
  • Rozmaryn

Instrukcja

  • Przekrój gruszkę wzdłuż na pół
  • Łyżeczką usuń gniazda nasienne
  • Dziurkę wypełnij serem kozim
  • Posyp orzechami włoskimi
  • Zapiekaj 20 min w temperaturze 200st
  • Gotową gruszkę polej płynnym miodem i udekoruj rozmarynem i figą

Notatki

Nie żałuj miodu! Idealnie komponuje się z pozostałymi smakami 🙂 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating