
Gruszka zapiekana z kozim serem
Przejdź do przepisu
Jesień nie może być zaliczona bez tego danka. Niezwykle wyrafinowane połączenie smaków i tekstur. Pozornie może wydawać się, że słodycz miodu i gruszki nie będzie pasować do koziego sera i rozmarynu…. A jednak! Do tego przypieczone orzechy włoskie, wnoszące odrobinę chrupkości oraz kawałek figi i mamy boski deser lub przekąskę. Bowiem zapiekana gruszka pasuje do wielu okoliczności. Może być świetnym rozpoczęciem lub zakończeniem uczty, a także samodzielnym daniem eleganckiej kolacji przy świecach. Nie wymaga wcale pracy, a efekt smakowy i wizualny jest spektakularny. Szybko i pysznie, czyli tak, jak lubię najbardziej.
Smacznego!!!
Gruszka zapiekana z kozim serem
Pyszna przystawka, deser lub przekąska. Idealne zestawienie smaków
Składniki
- 1 gruszka
- Kawałek koziego sera
- Orzechy włoskie
- Figa
- Miód
- Rozmaryn
Instrukcja
- Przekrój gruszkę wzdłuż na pół
- Łyżeczką usuń gniazda nasienne
- Dziurkę wypełnij serem kozim
- Posyp orzechami włoskimi
- Zapiekaj 20 min w temperaturze 200st
- Gotową gruszkę polej płynnym miodem i udekoruj rozmarynem i figą
Notatki
Nie żałuj miodu! Idealnie komponuje się z pozostałymi smakami 🙂

