Ciasta,  Ciasta kruche,  Ciasta z owocami,  SŁODKIE

Placek z jabłkami

Przejdź do przepisu

Kiedy jesień powoli wkrada się do kuchni, nie pozostaje nic innego jak zrobić placek z jabłkami. Istnieje mnóstwo przepisów, ale ten jest wyjątkowo łatwy. Pochodzi z bloga Ewy Wachowicz i jest przepyszny. Ze zrobieniem poradzi sobie nawet początkujący, a efekt godny dobrej cukierni. Kruche ciasto, kwaskowate jabłka, po prostu sztos! No i ten wygląd!

Ciekawe z czym Ci się kojarzy?

Smacznego!!!

Placek z jabłkami

Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto ze spektakularnym efektem
Danie ciasta, desery
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 35 minutes
czas całkowity 1 hour
Porcje 8 porcji

Wyposażenie

  • Forma do ciasta 20 x 30 cm

Składniki

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g serka waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 jabłka u mnie Antonówka
  • Cukier puder do posypania
  • Cynamon
  • Listki mięty do dekoracji

Instrukcja

  • Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia
  • Posiekać razem z masłem
  • Dodać jajko i serek waniliowy
  • Szybko zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo
  • Podzielić na dwie części i oba kawałki rozwałkować na wielkość formy
  • Obrać jabłka i przekroić na pół
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszym plackiem
  • Ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i cukrem pudrem ( opcjonalnie )
  • Przykryć drugą częścią ciasta ( najlepiej pomóc sobie papierem do pieczenia tj rozwałkować na nim drugą część ciasta)
  • Piec 35 min w temperaturze 175 °
  • Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować listeczkami mięty

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating