
Placek z jabłkami
Przejdź do przepisu
Kiedy jesień powoli wkrada się do kuchni, nie pozostaje nic innego jak zrobić placek z jabłkami. Istnieje mnóstwo przepisów, ale ten jest wyjątkowo łatwy. Pochodzi z bloga Ewy Wachowicz i jest przepyszny. Ze zrobieniem poradzi sobie nawet początkujący, a efekt godny dobrej cukierni. Kruche ciasto, kwaskowate jabłka, po prostu sztos! No i ten wygląd!
Ciekawe z czym Ci się kojarzy?
Smacznego!!!
Placek z jabłkami
Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto ze spektakularnym efektem
Porcje 8 porcji
Wyposażenie
- Forma do ciasta 20 x 30 cm
Składniki
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 g serka waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 4 jabłka u mnie Antonówka
- Cukier puder do posypania
- Cynamon
- Listki mięty do dekoracji
Instrukcja
- Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia
- Posiekać razem z masłem
- Dodać jajko i serek waniliowy
- Szybko zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo
- Podzielić na dwie części i oba kawałki rozwałkować na wielkość formy
- Obrać jabłka i przekroić na pół
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszym plackiem
- Ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i cukrem pudrem ( opcjonalnie )
- Przykryć drugą częścią ciasta ( najlepiej pomóc sobie papierem do pieczenia tj rozwałkować na nim drugą część ciasta)
- Piec 35 min w temperaturze 175 °
- Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować listeczkami mięty

