
Tartinki z cukinią i pomidorem
Przejdź do przepis
Szybciej chyba już się nie da! Kiedy goście stoją już przy bramie, zdążysz jeszcze zrobić tę przekąskę 🙂 Gotowe ciasto francuskie ratuje niejednokrotnie honor pani domu w razie nieoczekiwanej wizyty. Trzeba je tylko pokroić, podobnie jak warzywa i hop do pieca. 10 minut i masz cudowna przekąskę, którą polubią wszyscy. Gdyby jakimś cudem zostało Ci kilka, będą równie dobrze smakować na zimno. Możesz więc je przygotować na kilka godzin przed przyjściem gości. Oczywiście danko to można zrobić też dla siebie lub rodziny – będą doskonałe na kolację.
Oprócz walorów smakowych, posiadają również estetyczne, można więc powiedzieć, że karmią i ciało i duszę 🙂
Smacznego!!!
Tartinki z cukinią i pomidorem
Ekspresowa przekąska, która zrobi karierę ma każdej imprezie
Porcje 16 sztuk
Składniki
- 1 op. ciasta francuskiego
- 48 szt. cienkich plasterków cukinii
- 16 plastrów pomidora
- 16 listków bazylii
- pesto z czosnku niedźwiedziego
- oliwa
- sól, pieprz
Instrukcja
- Ciasto francuskie pokrój na 16 kwadratów
- Pokrój cukinię na cieniutkie plasterki
- Pokrój pomidory na plastry
- Na każdym kawałku ciasta ułóż po trzy plasterki cukinii i lekko posól
- Na wierzchu połóż plastry pomidora, posól i popieprz
- Piecz 10 min w piekarniku rozgrzanym do 220° C
- Gorące polej odrobiną oliwy
- Gdy nieco przestygną lub tuż przed podaniem udekoruj liśćmi bazylii
Notatki
Doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno 😀

