Mączne,  Przekąski,  SŁONE,  SPECJALNE OKAZJE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Tarta z figami i gorgonzolą

Przejdź do przepisu

Nie sposób w sezonie na figi nie zrobić tej tarty! Idealna kombinacja smaku sera pleśniowego ze słodyczą fig i miodu, przełamana świeżym tymiankiem. Bardzo prosta, a jednocześnie wyrafinowana przekąska, której zrobienie nie zajmie Ci więcej jak pół godziny. Doskonała zarówno na obiad jak i elegancką  kolację przy świecach. Przy tym wymagane są tylko minimalne umiejętności. Po prostu ideał: szybko i pysznie!

Ps. Z arkusza ciasta francuskiego przy wymiarze formy 35 x11 cm zostanie Ci pasek. Żeby go wykorzystać zrób szybciutko tartinki Tartinki z cukinią i pomidorem, które również wszyscy chętnie zjedzą.

Smacznego!!!

Tarta z figami i gorgonzolą

Przepyszna przekąska, kilka minut i już masz
Danie Danie obiadowe, kolacja, przekąska
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 30 minutes

Wyposażenie

  • Forma na tartę 35x11cm

Składniki

  • 100 g gorgonzola dolce
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • Ciasto francuskie
  • Tymianek
  • Miód
  • 2 Figi
  • Czereśnie w occie

Instrukcja

  • Gorgonzolę rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną i jajkiem na gładką masę
  • Formę wyłożyć ciastem francuskim ( zostanie jeszcze kawałek arkusza, więc można z nich zrobić ciastka)
  • Wylać masę na ciasto
  • Piec 20 min w temperaturze 220 st.
  • Na upieczoną tartę wyłożyć pokrojone figi, czereśnie i udekorować tymiankiem
  • Polać miodem

Notatki

Świetny pomysł na elegancka kolację przy świecach, bo połącznie smaków jest bardzo wyrafinowane.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating