
Tarta z figami i gorgonzolą
Przejdź do przepisu
Nie sposób w sezonie na figi nie zrobić tej tarty! Idealna kombinacja smaku sera pleśniowego ze słodyczą fig i miodu, przełamana świeżym tymiankiem. Bardzo prosta, a jednocześnie wyrafinowana przekąska, której zrobienie nie zajmie Ci więcej jak pół godziny. Doskonała zarówno na obiad jak i elegancką kolację przy świecach. Przy tym wymagane są tylko minimalne umiejętności. Po prostu ideał: szybko i pysznie!
Ps. Z arkusza ciasta francuskiego przy wymiarze formy 35 x11 cm zostanie Ci pasek. Żeby go wykorzystać zrób szybciutko tartinki Tartinki z cukinią i pomidorem, które również wszyscy chętnie zjedzą.
Smacznego!!!
Tarta z figami i gorgonzolą
Przepyszna przekąska, kilka minut i już masz
Wyposażenie
- Forma na tartę 35x11cm
Składniki
- 100 g gorgonzola dolce
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- Ciasto francuskie
- Tymianek
- Miód
- 2 Figi
- Czereśnie w occie
Instrukcja
- Gorgonzolę rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną i jajkiem na gładką masę
- Formę wyłożyć ciastem francuskim ( zostanie jeszcze kawałek arkusza, więc można z nich zrobić ciastka)
- Wylać masę na ciasto
- Piec 20 min w temperaturze 220 st.
- Na upieczoną tartę wyłożyć pokrojone figi, czereśnie i udekorować tymiankiem
- Polać miodem
Notatki
Świetny pomysł na elegancka kolację przy świecach, bo połącznie smaków jest bardzo wyrafinowane.

