
Sos kurkowy z gorgonzolą
Przejdź do przepisu
Jest wiele sosów do makaronu, ale w sezonie grzybowym jedzmy kurki! Można z nich ekspresowo zrobić smakowite danie. Dodatek sera gorgonzola zaostrzy nieco smak. Kremowy sos cudownie oblepia makaron. Natka pietruszki, oprócz jej prozdrowotnych właściwości ( zawiera magnez i witaminę C) pięknie ozdabia danie świeżą zielenią.
Sos ten świetnie sprawdzi się również jako dodatek do warzywnych placków czy kotlecików np. Kotlet z ciecierzycy, a mięsożercy mogą go użyć jako dodatek do pieczeni.
Smacznego!!!
Sos kurkowy z gorgonzolą
Fantastyczny sos, który doskonale pasuje zarówno do makaronu jak i placków warzywnych
Składniki
- 200 g kurek
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 40 g gorgonzoli opcjonalnie
- Kawałeczek ostrej papryczki
- Sól pieprz
Instrukcja
- Kurki dobrze umyj
- Posiekaj cebulę i czosnek
- Papryczkę pokrój drobniutko
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulkę z czosnkiem, chwilę smaż aż zmięknie
- Wrzuć kurki i duś 3 min aż puszczą wodę
- Wrzuć ser i zalej śmietanką
- Duś do czasu, aż sos osiągnie pożądaną gęstość

