Makarony,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Sos kurkowy z gorgonzolą

Przejdź do przepisu

Jest wiele sosów do makaronu, ale w sezonie grzybowym jedzmy kurki! Można z nich ekspresowo zrobić smakowite danie. Dodatek sera gorgonzola zaostrzy nieco smak. Kremowy sos cudownie oblepia makaron. Natka pietruszki, oprócz jej prozdrowotnych właściwości ( zawiera magnez i witaminę C) pięknie ozdabia danie świeżą zielenią.

Sos ten świetnie sprawdzi się również jako dodatek do warzywnych placków czy kotlecików np. Kotlet z ciecierzycy, a mięsożercy mogą go użyć jako dodatek do pieczeni.

Smacznego!!!

Sos kurkowy z gorgonzolą

Fantastyczny sos, który doskonale pasuje zarówno do makaronu jak i placków warzywnych
Danie Danie obiadowe, kolacja, Obiad
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
czas całkowity 30 minutes

Składniki

  • 200 g kurek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g gorgonzoli opcjonalnie
  • Kawałeczek ostrej papryczki
  • Sól pieprz

Instrukcja

  • Kurki dobrze umyj
  • Posiekaj cebulę i czosnek
  • Papryczkę pokrój drobniutko
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulkę z czosnkiem, chwilę smaż aż zmięknie
  • Wrzuć kurki i duś 3 min aż puszczą wodę
  • Wrzuć ser i zalej śmietanką
  • Duś do czasu, aż sos osiągnie pożądaną gęstość

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating