
Napoleonka ze słomki ptysiowej
Przejdź do przepisu
Ciasto to ma wielu zwolenników. Pyszny, budyniowy krem nie jest za ciężki, więc można zjeść naprawdę duży kawał 😉 To ciasto nie wymaga nawet posiadania piekarnika. Zrobisz je tak naprawdę w trzech krokach : ugotuj budyń, utrzyj go z masłem na gładki krem i przełóż warstwami słomką ptysiową. Łatwiej już chyba być nie może! Po nocy przebywania w lodówce słomka nasiąka kremem, a on robi się na tyle zwarty, że bardzo łatwo pokroić napoleonkę na zgrabne kawałki. Przepyszny deser do kawki, a także eleganckie ciasto na specjalne okazje. Po prostu musisz spróbować 🙂
Smacznego!!!
Napoleonka ze słomki ptysiowej
Pyszne ciacho bez pieczenia. Z dosłownie kilku składników wyczarujesz pyszotkę
Wyposażenie
- tortownica 18 cm Ø, blender
Składniki
- 250 g słomki ptysiowej
- 2 budynie waniliowe
- 700 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 50 g cukru – jeśli wolisz słodsze daj więcej
Instrukcja
- Jajka ubijaj z cukrem, aż do jego rozpuszczenia
- Wymieszaj z proszkiem budyniowym
- Dolej zimne mleko i dobrze rozmieszaj
- Podgrzewaj, aż do zgęstnienia masy, ciągle mieszając
- Odstaw budyń do ostygnięcia przykrywając jego powierzchnię folią, żeby nie powstał kożuch. Nie do lodówki!!!
- Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę
- Dodawaj do masła, po łyżce, ostudzony budyń wciąż ubijając tak, żeby nie było grudek
- Tortownicę 18 cm wyłóż dokładnie folią spożywczą
- Na dnie ułóż warstwę słomki tak, żeby wypełnić wszystkie miejsca
- Połóż warstwę kremu, powtarzaj 4x .Przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc
- Zostaw trochę kremu do posmarowania boków, przykryj dokładnie
- Zostanie też trochę ciastek, które zmiel na proszek
- Rano odpakuj z folii, posmaruj boki resztą kremu i posyp okruszkami
Notatki
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a masło musi być zmiksowane na puch!

