Ciasta,  Masy i polewy,  SŁODKIE,  SPECJALNE OKAZJE,  SZYBKO I ŁATWO

Napoleonka ze słomki ptysiowej

Przejdź do przepisu

Ciasto to ma wielu zwolenników. Pyszny, budyniowy krem nie jest za ciężki, więc można zjeść naprawdę duży kawał 😉 To ciasto nie wymaga nawet posiadania piekarnika. Zrobisz je tak naprawdę w trzech krokach : ugotuj budyń, utrzyj go z masłem na gładki krem i przełóż warstwami słomką ptysiową. Łatwiej już chyba być nie może! Po nocy przebywania w lodówce słomka nasiąka kremem, a on robi się na tyle zwarty, że bardzo łatwo pokroić napoleonkę na zgrabne kawałki. Przepyszny deser do kawki, a także eleganckie ciasto na specjalne okazje. Po prostu musisz spróbować 🙂

Smacznego!!!

Napoleonka ze słomki ptysiowej

Pyszne ciacho bez pieczenia. Z dosłownie kilku składników wyczarujesz pyszotkę
Danie ciasto, deser
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 10 minutes
czas całkowity 40 minutes

Wyposażenie

  • tortownica 18 cm Ø, blender

Składniki

  • 250 g słomki ptysiowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru – jeśli wolisz słodsze daj więcej

Instrukcja

  • Jajka ubijaj z cukrem, aż do jego rozpuszczenia
  • Wymieszaj z proszkiem budyniowym
  • Dolej zimne mleko i dobrze rozmieszaj
  • Podgrzewaj, aż do zgęstnienia masy, ciągle mieszając
  • Odstaw budyń do ostygnięcia przykrywając jego powierzchnię folią, żeby nie powstał kożuch. Nie do lodówki!!!
  • Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę
  • Dodawaj do masła, po łyżce, ostudzony budyń wciąż ubijając tak, żeby nie było grudek
  • Tortownicę 18 cm wyłóż dokładnie folią spożywczą
  • Na dnie ułóż warstwę słomki tak, żeby wypełnić wszystkie miejsca
  • Połóż warstwę kremu, powtarzaj 4x .Przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc
  • Zostaw trochę kremu do posmarowania boków, przykryj dokładnie
  • Zostanie też trochę ciastek, które zmiel na proszek
  • Rano odpakuj z folii, posmaruj boki resztą kremu i posyp okruszkami

Notatki

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a masło musi być zmiksowane na puch!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating