Do chleba,  Kanapki,  Przekąski,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Pasta do chleba bakłażanowo-paprykowa

Przejdź do przepisu

Lubicie takie małe przekąski? Z czym najbardziej? Malutkie kanapeczki sprawdzą się znakomicie na przyjęciach, ale też w domu na „małego głoda”. Używamy do nich różnego rodzaju dodatków, a jednym z nich jest świetna pasta z grillowanych lub pieczonych warzyw. Jest tak pyszna, że zajadają się nią nawet zaprzysięgli mięsożercy. Warto wykorzystać jesienny czas, gdy te warzywa są w szczycie sezonu i najeść się nimi do syta. Będzie to znacznie zdrowsze niż przemysłowe dodatki do kanapek, nawet wege. Taka pasta z drobniutko posiekanych papryki i bakłażana, podana na świeżej bagietce to niebo w gębie! Świetnie sprawdzi się też jako sos do makaronu, tylko wtedy musimy pominąć w przepisie dodatek octu.

Można także zrobić większą ilość tej pasty i zapasteryzować na zimę…

Smacznego !!!

Pasta do chleba bakłażanowo – paprykowa

Rewelacyjna warzywna pasta do chleba, znacznie lepsza niż gotowe wyroby.
Danie kolacja, przekąska, przystawka
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
czas całkowity 45 minutes

Wyposażenie

  • Patelnia grillowa

Składniki

  • Bakłażan
  • Papryka
  • Oliwa lub olej do smażenia
  • Ocet winny
  • Sól pieprz czosnek zioła

Instrukcja

  • Warzywa pokrój ( bakłażana w plastry, paprykę w ósemki ) i usmaż na patelni grillowej
  • Każdą partię zgrillowanej papryki odłóż pod przykrycie, co ułatwi potem obranie ze skóry
  • Bakłażana grilluj dosyć mocno tj. musi być całkiem ciemny
  • Warzywa puszczą sok, który dopraw octem winnym, solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami ( mogą być zioła prowansalskie, oregano, tymianek, rozmaryn ) i wciśnij ząbek czosnku
  • Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc
  • Posiekaj warzywa drobniutko, ale tak, żeby nie powstała miazga
  • Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką
  • Jeżeli natomiast nie dodamy octu, to pasta będzie też świetnym dodatkiem do makaronu czy kaszy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating