
Pasta do chleba bakłażanowo-paprykowa
Lubicie takie małe przekąski? Z czym najbardziej? Malutkie kanapeczki sprawdzą się znakomicie na przyjęciach, ale też w domu na „małego głoda”. Używamy do nich różnego rodzaju dodatków, a jednym z nich jest świetna pasta z grillowanych lub pieczonych warzyw. Jest tak pyszna, że zajadają się nią nawet zaprzysięgli mięsożercy. Warto wykorzystać jesienny czas, gdy te warzywa są w szczycie sezonu i najeść się nimi do syta. Będzie to znacznie zdrowsze niż przemysłowe dodatki do kanapek, nawet wege. Taka pasta z drobniutko posiekanych papryki i bakłażana, podana na świeżej bagietce to niebo w gębie! Świetnie sprawdzi się też jako sos do makaronu, tylko wtedy musimy pominąć w przepisie dodatek octu.
Można także zrobić większą ilość tej pasty i zapasteryzować na zimę…
Smacznego !!!
Pasta do chleba bakłażanowo – paprykowa
Wyposażenie
- Patelnia grillowa
Składniki
- Bakłażan
- Papryka
- Oliwa lub olej do smażenia
- Ocet winny
- Sól pieprz czosnek zioła
Instrukcja
- Warzywa pokrój ( bakłażana w plastry, paprykę w ósemki ) i usmaż na patelni grillowej
- Każdą partię zgrillowanej papryki odłóż pod przykrycie, co ułatwi potem obranie ze skóry
- Bakłażana grilluj dosyć mocno tj. musi być całkiem ciemny
- Warzywa puszczą sok, który dopraw octem winnym, solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami ( mogą być zioła prowansalskie, oregano, tymianek, rozmaryn ) i wciśnij ząbek czosnku
- Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc
- Posiekaj warzywa drobniutko, ale tak, żeby nie powstała miazga
- Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką
- Jeżeli natomiast nie dodamy octu, to pasta będzie też świetnym dodatkiem do makaronu czy kaszy

