
Spaghetti z sosem pieczarkowym
Przejdź do przepisu
Kiedy masz mało czasu, najlepszym rozwiązaniem jest danie z makaronem. Pyszny sos można zrobić praktycznie w czasie gotowania klusek, więc obiad możesz mieć w 20 minut. Jednym z popularnych sosów jest pieczarkowy, który możesz wykorzystać także do innych potraw Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Ponieważ nie przepadam za takim klasycznym, stworzyłam swój przepis. Wzbogaciłam sos dodatkiem sera gorgonzola piccante, przyprawiłam rozmarynem i odrobiną papryki wędzonej. Myślę, że taka opcja posmakuje także mięsożercom. Dzięki dodatkowi śmietanki, sos jest aksamitny, lekko pikantny i kremowy. Zachęcam do spróbowania.
Smacznego !!!
Spaghetti z sosem pieczarkowym
To jest sos z niespodzianką, którą jest dodatek sera gorgonzola piccante. Pyszny, kremowy, po prostu palce lizać.
Porcje 2 porcje
Składniki
- 150 g makaronu spaghetti lub innego
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 g sera gorgonzola piccante
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- Koperek
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
- Oliwa
- Sól
Instrukcja
- Cebulę pokrój w piórka
- Posiekaj czosnek
- Pieczarki pokrój w plasterki
- Rozmaryn i pieprz rozetrzyj w moździerzu
- Cebulę i czosnek przesmaż na oliwie
- Dołóż pieczarki i duś ok 10 min.
- Dodaj ser gorgonzola i zalej śmietanką
- Duś aż ser się rozpuści, a sos będzie kremowy
- Ugotuj makaron
- Na patelni wymieszaj makaron z sosem. Gdyby był za gęsty, rozrzedź wodą po makaronie. Dzięki temu sos oblepi też lepiej makaron.
- Udekoruj koperkiem
Notatki
Gdyby sos był za gęsty, rozrzedź wodą po makaronie. Dzięki temu sos oblepi też lepiej makaron.

