Mączne,  Makarony,  SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege

Spaghetti z sosem pieczarkowym

Przejdź do przepisu

Kiedy masz mało czasu, najlepszym rozwiązaniem jest danie z makaronem. Pyszny sos można zrobić praktycznie w czasie gotowania klusek, więc obiad możesz mieć w 20 minut. Jednym z popularnych sosów jest pieczarkowy, który możesz wykorzystać także do innych potraw Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Ponieważ nie przepadam za takim klasycznym, stworzyłam swój przepis. Wzbogaciłam sos dodatkiem sera gorgonzola piccante, przyprawiłam rozmarynem i odrobiną papryki wędzonej. Myślę, że taka opcja posmakuje także mięsożercom. Dzięki dodatkowi śmietanki, sos jest aksamitny, lekko pikantny i kremowy. Zachęcam do spróbowania.

Smacznego !!!

Spaghetti z sosem pieczarkowym

To jest sos z niespodzianką, którą jest dodatek sera gorgonzola piccante. Pyszny, kremowy, po prostu palce lizać.
Danie Danie obiadowe, kolacja, Obiad
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 15 minutes
czas całkowity 25 minutes
Porcje 2 porcje

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti lub innego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 70 g sera gorgonzola piccante
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • Koperek
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • Oliwa
  • Sól

Instrukcja

  • Cebulę pokrój w piórka
  • Posiekaj czosnek
  • Pieczarki pokrój w plasterki
  • Rozmaryn i pieprz rozetrzyj w moździerzu
  • Cebulę i czosnek przesmaż na oliwie
  • Dołóż pieczarki i duś ok 10 min.
  • Dodaj ser gorgonzola i zalej śmietanką
  • Duś aż ser się rozpuści, a sos będzie kremowy
  • Ugotuj makaron
  • Na patelni wymieszaj makaron z sosem. Gdyby był za gęsty, rozrzedź wodą po makaronie. Dzięki temu sos oblepi też lepiej makaron.
  • Udekoruj koperkiem

Notatki

 Gdyby sos był za gęsty, rozrzedź wodą po makaronie. Dzięki temu sos oblepi też lepiej makaron.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating