
Sernik z frużeliną z czarnej porzeczki
Kto kocha czarną porzeczkę nie oprze się temu sernikowi na pewno. To ciasto na początku Cię zachwyci swoim wyglądem. Rysunek wykonany frużeliną przyciągnie wzrok i zaintryguje. Pierwszy kęs natomiast przyniesie cudowne połączenie słodyczy sera z kwaskowatością porzeczki. I do tego kakaowy spód. Mniam…..

Oprócz zalet wizualnych i smakowych dochodzi jeszcze taka, że robi się to ciasto naprawdę szybko. Podany czas wykonania może odstraszać, ale jest tak długi tylko ze względu na czas pieczenia. Sernik pieczony długo w niższej temperaturze jest delikatny, dobrze wypieczony i nie opada. Dobrze jest też wstawić naczynie z wodą do piekarnika, aby zapewnić dużą wilgotność. Tak wiec nie zrażaj się tylko piecz, na pewno rodzina lub znajomi będą zachwyceni.
Smacznego!!!
Sernik z frużeliną z czarnej porzeczki
Wyposażenie
- Tortownica 25 cm Ø
Składniki
- 750 g sera
- 250 g mascarpone
- 3 duże jajka
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 zapach waniliowy
Frużelina z czarnej porzeczki
- 250 g czarnej porzeczki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Spód
- 180 g herbatników
- 70 g masła
- 2 łyżki kakao
Instrukcja
Sernik
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę
- Nie ubijaj za długo, bo masa się napowietrzy i potem sernik opadnie
- Wlej masę na podopieczny i ostudzony spód
- Na wierzchu zrób kleksy z frużeliny i patyczkiem do szaszłyków zrób fantazyjne wzorki
- Piecz w temperaturze 150 °C 60-70 min
Frużelina
- Rozrób mąkę ziemniaczaną w łyżce wody
- Zagotuj owoce z cukrem
- Gotuj kilka minut, aż owoce zmiękną a cukier się rozpuści
- Odstaw do ostygnięcia
Spód
- Składniki zmiksuj do konsystencji piasku
- Wyłóż dno tortownicy 23 cm papierem do pieczenia
- Wyłóż masę ciasteczkową i równo rozprowadź
- Piecz 7 min. w temp. 180 °
Notatki

