Ciasta,  Serniki,  SŁODKIE

Sernik z frużeliną z czarnej porzeczki

Przejdź do przepisu

Kto kocha czarną porzeczkę nie oprze się temu sernikowi na pewno. To ciasto na początku Cię zachwyci swoim wyglądem. Rysunek wykonany frużeliną przyciągnie wzrok i zaintryguje. Pierwszy kęs natomiast przyniesie cudowne połączenie słodyczy sera z kwaskowatością porzeczki. I do tego kakaowy spód. Mniam…..

Oprócz zalet wizualnych i smakowych dochodzi jeszcze taka, że robi się to ciasto naprawdę szybko. Podany czas wykonania może odstraszać, ale jest tak długi tylko ze względu na czas pieczenia. Sernik pieczony długo w niższej temperaturze jest delikatny, dobrze wypieczony i nie opada. Dobrze jest też wstawić naczynie z wodą do piekarnika, aby zapewnić dużą wilgotność. Tak wiec nie zrażaj się tylko piecz, na pewno rodzina lub znajomi będą zachwyceni.

Smacznego!!!

Sernik z frużeliną z czarnej porzeczki

Idealne zestawienie smaków. Wygląda na skomplikowane, ale robi się naprawdę łatwo i szybko.
Danie ciasto, deser, sernik, Słodkości
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 1 hour 10 minutes
czas całkowity 1 hour 30 minutes
Porcje 16 porcji

Wyposażenie

  • Tortownica 25 cm Ø

Składniki

  • 750 g sera
  • 250 g mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 250 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 zapach waniliowy

Frużelina z czarnej porzeczki

  • 250 g czarnej porzeczki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

Spód

  • 180 g herbatników
  • 70 g masła
  • 2 łyżki kakao

Instrukcja

Sernik

  • Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę
  • Nie ubijaj za długo, bo masa się napowietrzy i potem sernik opadnie
  • Wlej masę na podopieczny i ostudzony spód
  • Na wierzchu zrób kleksy z  frużeliny i patyczkiem do szaszłyków zrób fantazyjne wzorki
  • Piecz w temperaturze 150 °C 60-70 min

Frużelina

  • Rozrób mąkę ziemniaczaną w łyżce wody
  • Zagotuj owoce z cukrem
  • Gotuj kilka minut, aż owoce zmiękną a cukier się rozpuści
  • Odstaw do ostygnięcia

Spód

  • Składniki zmiksuj do konsystencji piasku
  • Wyłóż dno tortownicy 23 cm  papierem do pieczenia
  • Wyłóż masę ciasteczkową i równo  rozprowadź
  • Piecz 7 min. w temp. 180 °

Notatki

Przyłóż się do malowania wzorków! Dzięki temu ciasto będzie małym dziełem sztuki 🙂 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating