
Krem z cukinii i pora
Bardzo lubię w sezonie letnim cukinię i jem ją pod różnymi postaciami. Zupę kombinuję za każdym razem inną, w zależności od tego, co mam w lodówce. Tym razem wybrałam do towarzystwa przesmażonego na oliwie pora i wierz mi, ze to doskonałe połączenie. Krem wzmocniłam dodając kosteczkę serka śmietankowego o smaku czosnkowym. Zabezpiecza on odpowiedni poziom białka zwiększając jego odżywczość. Lubię też, już na talerzu, polać danie olejem tłoczonym na zimno, który dodaje kwasów omega – 3 i ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Często wybieram olej z pestek dyni, bo jest przepyszny, ale może być też każdy inny, byle zdrowy. Taka zupa jest świetnym posiłkiem przy diecie odchudzającej i może być jedzona na kolację. Jest przepyszna, więc odchudzanie jest wtedy całkiem przyjemne 🙂
Smacznego!!!
Ps. Zobacz też inne zupy z cukinii np. Krem z cukinii z mlekiem kokosowym
Krem z cukinii i pora
Składniki
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 1/2 dużego pora
- 1 mała cukinia
- 1 serek śmietankowo – czosnkowy ok. 100 g
- 1 łyżka oliwy
- sól pieprz
- olej z pestek dyni do polania
Instrukcja
- Pokrój pora i cukinię w plasterki
- Pora przesmaż na oliwie aż leciutko zbrązowieje, kilka kawałków zostaw do dekoracji
- Zagotuj bulion
- Wrzuć cukinię
- Wrzuć pora
- Gotuj do miękkości cukinii, czyli 7-10 min
- Wrzuć serek i poczekaj, aż się rozpuści
- Zblenduj wszystko na gładką masę
- Gotową zupę polej olejem z dyni i posyp krążkami pora
- Świetna będzie z grzankami czosnkowymi
Notatki

