SŁONE,  SZYBKO I ŁATWO,  Wege,  Zupy

Krem z cukinii i pora

Przejdź do przepisu

Bardzo lubię w sezonie letnim cukinię i jem ją pod różnymi postaciami. Zupę kombinuję za każdym razem inną, w zależności od tego, co mam w lodówce. Tym razem wybrałam do towarzystwa przesmażonego na oliwie pora i wierz mi, ze to doskonałe połączenie. Krem wzmocniłam dodając kosteczkę serka śmietankowego o smaku czosnkowym. Zabezpiecza on odpowiedni poziom białka zwiększając jego odżywczość. Lubię też, już na talerzu, polać danie olejem tłoczonym na zimno, który dodaje kwasów omega – 3 i ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Często wybieram olej z pestek dyni, bo jest przepyszny, ale może być też każdy inny, byle zdrowy. Taka zupa jest świetnym posiłkiem przy diecie odchudzającej i może być jedzona na kolację. Jest przepyszna, więc odchudzanie jest wtedy całkiem przyjemne 🙂

Smacznego!!!

Ps. Zobacz też inne zupy z cukinii np. Krem z cukinii z mlekiem kokosowym

Krem z cukinii i pora

Zielona i kremowa kolejna zupa z cukinii. Tym razem w towarzystwie pora, który nadaje jej znakomity smak.
Danie Danie obiadowe, kolacja, Obiad, Zupa
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 15 minutes
czas całkowity 25 minutes

Składniki

  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 dużego pora
  • 1 mała cukinia
  • 1 serek śmietankowo – czosnkowy ok. 100 g
  • 1 łyżka oliwy
  • sól pieprz
  • olej z pestek dyni do polania

Instrukcja

  • Pokrój pora i cukinię w plasterki
  • Pora przesmaż na oliwie aż leciutko zbrązowieje, kilka kawałków zostaw do dekoracji
  • Zagotuj bulion
  • Wrzuć cukinię
  • Wrzuć pora
  • Gotuj do miękkości cukinii, czyli 7-10 min
  • Wrzuć serek i poczekaj, aż się rozpuści
  • Zblenduj wszystko na gładką masę
  • Gotową zupę polej olejem z dyni i posyp krążkami pora
  • Świetna będzie z grzankami czosnkowymi

Notatki

Bardzo smaczna będzie ta zupka podana z grzankami czosnkowymi.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating